Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Lege pentru infrastructura de Comunicatii electronice

11 Martie 2009



MCSI a anuntat initierea proiectului de lege privind regimul infrastructurii de Comunicatii electronice. Proiectul de lege respecta recomandarile Comisiei Europene in domeniu si reformuleaza cadrul legislativ privind accesul operatorilor la infrastructura din proprietatea publica si privata.
In prezent, dreptul de acces in vederea realizarii unor lucrari de instalare, intretinere, inlocuire sau mutare a retelelor de comunicatii electronice, precum si regimul utilizarii infrastructurii sunt stabilite prin O.U.G. 79/2002, ale carei prevederi sunt aplicate cu mare dificultate. Unul dintre principalele motive este acela ca titularii dreptului de administrare, de concesiune sau de inchiriere nu dau publicitatii conditiile si tarifele in care se exercita dreptul de acces pentru instalarea, mutarea, intretinerea sau inlocuirea elementelor de infrastructura a retelelor de comunicatii electronice. Un alt motiv este ca exista dificultati in procesul de negociere in ceea ce priveste accesul pe proprietatea privata, constatandu-se abuzuri din partea furnizorilor de retele de comunicatii electronice in relatiile cu proprietarii.
Totodata, autoritatile administratiei publice locale aplica in mod diferit prevederile ordonantei amintite, deoarece procedura stabilita este neclara in privinta realizarii accesului pe proprietatea publica. Astfel, pentru a-si exercita dreptul de acces, furnizorii fie negociaza direct cu aceste autoritati, fie sunt obligati sa participe la licitatii publice, chiar daca nu obtin drepturi de inchiriere sau de concesiune asupra unor imobile proprietate publica. Drept urmare, in cele mai multe cazuri, accesul pe proprietatea publica nu se realizeaza in mod transparent si nediscriminatoriu.
Prin noua lege, regimul accesului pe proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale a fost detaliat, stabilindu-se o procedura clara de acces conform careia titularii dreptului de administrare vor avea obligatia de a publica tarifele si conditiile de exercitare a accesului. O consecinta a adoptarii acestei legi va fi reducerea costurilor pentru furnizarea de servicii catre abonati. Tarifele percepute trebuie sa fie justificate si proportionale cu afectarea imobilului respectiv si sa acopere doar prejudiciile cauzate prin efectuarea lucrarilor. Nivelul maxim al acestor tarife se va stabili prin decizie a ANC.
In scopul utilizarii eficiente a infrastructurii existente, furnizorii de retele de comunicatii electronice au dreptul de a negocia acorduri de utilizare cu persoanele care detin sau controleaza elemente ale infrastructurii. Pentru a se evita amplasarea la intamplare a retelelor si a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora, au fost stabilite standarde pentru autorizarea construirii sistemelor de comunicatii electronice. Proiectul de lege propune crearea cadrului legal necesar pentru realizarea, concomitent, a proiectelor de construire a retelelor si a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora, pe de o parte, si a lucrarilor de construire a drumurilor si a retelelor de utilitati publice, pe de alta parte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite