Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Forte a dat startul pentru Informatizarea Radiodifuziunii

17 Noiembrie 2004



Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Forte Company sunt initiatorii unuia dintre cele mai vaste proiecte de informatizare integrata derulate in mass-media romaneasca. 500 de statii de lucru, 50 de servere, peste 170 echipamente de comunicatii si 210 echipamente speciale de hardware vor sta la baza a ceea ce peste 14 luni va insemna captare, editare si transmitere a sunetului digitala.


Dragos Seuleanu, director general al Radiodifuziunii„Comunicarea in interiorul corporatiei se va face informatizat. Acest lucru va simplifica foarte mult activitatea jurnalistilor avand imensul avantaj ca birocratia va fi redusa si va creste timpul alocat creativitatii. in plus, prin acest proiect vom salva pe suport digital arhivele radioului, astfel incat ele vor putea fi folosite de catre scoli si universitati”, ne-a informat Dragos Seuleanu, director general al Radiodifuziunii.


Pentru informatizarea Radiodifuziunii, peste 30 de firme au participat la licitatie. Castigatoarea, Forte Company, si-a luat ca subcontractori parteneri cu nume grele pe piata romaneasca de IT: IBM, SAP, Radix sau Soft Net.


„In calitate de integratori de sistem am implementat sisteme informatice foarte mari precum sistemul informatic vamal sau infrastructura sistemului la Ministerul Finantelor. Proiectul Radiodifuziunii nu este atat de mare precum acestea, dar prin specificul lui, este de departe cel mai provocator si complex“, a declarat pentru revista Market Watch, Cristian E. Constantinescu, director general Forte Company.


Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor, apreciaza ca Radiodifuziunea Romana este de doua ori un pionier in informatizare. O data pentru ca a demarat aceasta dotare informatica in interiorul institutiei si a doua oara pentru ca va genera primul post radio exclusiv pe Internet (www.radio3net.ro). „Digitizarea arhivei Radiodifuziunii va fi foarte dificila, dar odata terminata ne va oferi marele avantaj ca o vom putea accesa atunci cand vom simti nevoia. Financiar, Radiodifuziunea Romana isi da o mare lovitura, dar acest lucru va fi in favoarea noastra, a ascultatorilor”, a apreciat Varujan Pambuccian.


Cristian E. Constantinescu, director general Forte CompanyRadiodifuziunea genereaza si intretine prin arhivele sonore un imens segment al patrimoniului cultural national. Dragos Seuleanu considera ca vor trebui sa treaca cel putin 5 ani pana cand toate arhivele sonore ale Radiodifuziunii vor fi digitizate. „Pana atunci insa vom avea nevoie de un puternic program de pregatire profesionala, personalul fiind nevoit sa invete sa editeze pe calculator”.


Vladimir Aninoiu, director general IBM Romania, este de parere ca adevarata provocare a acestui proiect decurge din intelegerea exacta de catre Forte Company si subcontractorii sai a proceselor de afaceri care exista in cadrul SRR. „Restul, este doar tehnologie si se poate rezolva. Cred ca piata romaneasca de media va fi mult mai competitiva dupa implementarea acestor solutii informatice“, a incheiat Vladimir Aninoiu.


„Prin acest proiect, nu vom cheltui nici un leu de la bugetul statului. Finantarea se va face din banii ascultatorilor. Avem siguranta ca facem investitii bune, iar banii investiti se vor intoarce in buzunarul ascultatorilor prin servicii de o calitate ireprosabila“, asigura Dragos Seuleanu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite