Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Zilele academice IBM

19 Martie 2009



In perioada 18-19 martie, s-a desfasurat la Brasov cea de a cincea editie a forumului national “IBM Academic Days for Universities in Romania”, dedicat noilor paradigme de Educatie Deschisa si solutiilor IBM bazate pe tehnologii deschise pentru educatie, in vederea asigurarii unei forte de munca performante.


Editia 2009 a Zilelor Academice IBM pentru Universitatile din Romania a fost dedicata unor prezentari si dezbateri de fond vizand:
- Cresterea calitatii in invatamantul universitar romanesc prin promovarea educatiei deschise, caracterizata de acces oricand si oriunde, retele sociale si colaborare in timp real; necesitatea platformelor educationale, colaborative si sociale pentru facilitarea partajarii ideilor/informatiilor
- Solutii IBM la problemele globale actuale cu un impact deosebit asupra mediului: eficientizarea consumului de energie atat prin noi arhitecturi hardware, cat si prin produse software innovative
- Promovarea de competente cheie ale generatiilor urmatoare de absolventi in urmatoarele domenii: Arhitecturi Orientate pe Servicii, Stiinta, Managementul si Ingineria Serviciilor, Managementul informatiei, Managementul si Guvernanta Ciclului de Viata IT, Managementul Sistemelor IT, Sisteme de Calcul pentru Intreprinderi, Optimizarea Proceselor de Afaceri
- Proiecte majore de cercetare-dezvoltare sustinute de sisteme cu putere de cal;cul inalta si dezvoltate in parteneriat, la nivel national si international.


Au fost prezentate de asemenea, proiectele nationale realizate in competitii mondiale de grupuri de universitati, impreuna cu IBM Romania, in cursul anului 2008 pe linia cercetarii stiintifice, cat si directiile prevazute pentru 2009.
In cadrul forumului, specialisti IBM din tara si strainatate, impreuna cu profesori universitari au sustinut prelegeri vizand educatia deschisa, produse hardware si tehnologii software green IBM si aplicatii ale acestora, cat si formele de cooperare intre IBM si mediul academic, in invatamant si cercetare stiintifica.
Cateva teme abordate au fost:
- Conceptul IBM de Educatie Deschisa ( Catherine Lord, Consultant Strategic Senior IBM Canada)
- Proiecte complexe de cercetare- realizate cu suportul sistemelor de calcul de inalta performanta ( Prof. Dr. Emil Slusanschi, Universitatea Politehnica din Bucuresti)
- NAUTILUS- supercomputerul cu cel mai redus consum de energie din lume ( Maciej Remiszewsk, STG IBM Polonia)
- Noul campus universitar GENIUS- Universitatea Transilvania din Brasov ( Prof. Dr. Ion Visa, Rector al Universitatii Transilvania din Brasov)


IBM sprijina institutiile de invatamant, atat in educarea studentilor si in crearea unor abilitati de mare valoare privind utilizarea tehnologiilor deschise, precum Java, Linux si Eclipse, cat si in pregatirea acestora pentru utilizarea de software si servere IBM.
Obiectivele IBM in Romania, in raport cu invatamantul superior, sunt:
- continuarea parteneriatului strategic, de traditie atat cu grupul reprezentativ de universitati din tara cu care lucreaza deja de un numar de ani in cadrul Initiativei Academice, cat si cu noi institutii de invatamant superior
- construirea unei relatii de colaborare cu facultati cu profil economic, stiinte fundamentale si stiinte sociale
- colaborarea in cercetare-dezvoltare cu departamente, facultati si universitati in domeniile Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, energiei sustenabile, stiintelor fundamentale ( matematica, fizica, chimie), sttintelor naturii, biotehnologiilor, stiintelor medicale. In acest tip de parteneriat inovativ IBM ofera infrastructura si suportul de dezvoltare a aplicatiilor de calcul stiintific, calcul de inalta performanta (HPC) si Cloud Computing.
Aceste parteneriate vor fi sustinute in viitor prin promovarea de catre IBM a participarii de grupuri de profesori si studenti in competitii si programe stiintifice la nivel national, in regiunea EMEA cat si in intreaga lume.


"Intrebarea care se pune nu este daca educatia deschisa va deveni o realitate globala, ci cand acest lucru se va intampla. Educatia deschisa reprezinta una din componentele esentiale in dezvoltarea unei societati inteligente. Pentru studenti, educatia deschisa reprezinta acces sigur si garantat la resursele educationale.
Pentru profesori si administratori ea permite o flexibilitate crescuta a proceselor de lucru, prin integrarea acestora si acces din orice locatie, costuri scazute, securitate inalta si infrastructura IT fiabila. Pentru societate, educatia deschisa reprezinta elementul determinant pentru sustenabilitate economica in viitor." a declarat Mihai Tudor, Country General Manager IBM Romania.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite