Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

ANC devine ANCOM si trece sub conrolul Parlamentului

23 Martie 2009



Autoritatea Nationala pentru Comunicatii din Romania a fost reorganizata si a devenit Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), autoritate publica autonoma cu personalitate juridica, sub control parlamentar.
ANCOM va avea ca rol punerea in aplicare a politicii nationale in domeniul comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale si al serviciilor postale, inclusiv prin reglementarea pietei si reglementarea tehnica in aceste domenii. Noua autoritate va administra si gestiona resursele limitate din domeniul comunicatiilor electronice, precum spectrul de frecvente radio, resursele de numerotatie si alte resurse tehnice asociate si monitorizeaza benzile de frecvente radio cu utilizare neguvernamentala. De asemenea, ANCOM va controla indeplinirea cerintelor privind compatibilitatea electromagnetica, utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio, indeplinirea obligatiilor privind utilizarea resurselor de numerotatie si a resurselor tehnice asociate si realizeaza controlul pietei echipamentelor radio si echipamentelor terminale de telecomunicatii.
Noua autoritate creata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22 din11 martie 2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 174 din 19 martie 2009 nu mai are atributii in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea domeniului IT, inclusiv sanctionarea trimiterilor de mesaje comerciale nesolicitate, aceste atributii fiind preluate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, se vor aproba, prin decizie a presedintelui ANCOM, Regulamentul de organizare si functionare si structura organizatorica ale institutiei.
De mentionat ca, pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti printr-o scrisoare de punere in intarziere - prima etapa a actiunii de infringement - asupra faptului ca au fost incalcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind cadrul de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice. Comisia Europeana a constatat nerespectarea obligatiei de garantare a independentei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Comunicatiilor si a invitat Guvernul sa raspunda in doua luni la scrisoarea amintita.
Potrivit proiectului de ordonanta elaborat de M.C.S.I. si adoptat de Guvern, conducerea viitoarei Autoritati de Reglementare in domeniul Comunicatiilor, (presedintele si cei doi vicepresedinti) va fi numita de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Executivului, si nu va putea fi demisa decat in circumstante exceptionale. Conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si 2 vicepresedinti, numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului. Mandatul acestora este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru aceeasi perioada o singura data.



Tags: ANC, ANCOM

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite