Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primariile vor oferi servicii electronice avansate

23 Martie 2009



In urma cererilor de finantare deja depuse pana in decembrie 2008 de primarii pentru operatiunea „Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband” vor rezulta, in final, peste 60 de noi servicii electronice de nivel 3 sau 4 puse la dispozitia cetatenilor si agentilor economici, apreciaza Raluca Covaci, public sector manager al companiei ASCENTA din grupului Softwin, care a fost prezenta la Conferinta Anuala a Asociatiei Oraselor din Romania.
Serviciile electronice de nivel 3 reprezinta o interactiune bi-directionala intre administratie si cetatean/agent economic: posibilitatea de a transmite online formulare completate. Nivelul 4 inseamna deja tranzactii electronice complete, inclusiv livrarea si/sau plata online a serviciilor pentru persoane fizice sau juridice. Din datele MCSI, pentru aceasta operatiune s-au inscris on-line 117 proiecte in valoare de peste 400.000.000 lei. Valoarea totala a acestora depaseste de aproape patru ori totalul bugetului dedicat acestui apel, in valoare de 105.000.000 lei.
“Fondurile structurale vor oferi posibilitatea ca numarul serviciilor de acest gen sa creasca exponential incepand cu a doua jumatate a anului. In aceasta perioada in care incasarile primariilor se diminueaza, consideram ca administratia publica poate pune accent pe eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor, precum si oferirea de servicii electronice contra cost, usor de aplicat si de utilizat. ASCENTA vine in intampinarea acestor nevoi si a dezvoltat module informatice pentru servicii ale Biroului Unic, precum registratura, autorizatii comerciale sau autorizatii de constructii”. a mai declarat Raluca Covaci.
(Conform unui studiu ANIAP, la sfarsitul anului 2007, din 2.225 unitati administrative teritoriale, doar 14 ofereau servicii electronice de nivel 3 si 4, altele decat plata online a impozitelor si taxelor locale. 6 dintre ele ofereau module pentru autorizatii de constructii, 1 – biblioteci publice, 1- certificate de stare civila, in timp ce 5 administratii puneau la dispozitia agentilor economici servicii de nivel 3 in zona achizitiilor publice si doar 2 de nivel 4.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite