Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cui îi e frică de bully boss? (II)

23 Martie 2009




Pasul 3: Sunt aleşi de către bully boss coechipieri ai ţintei, care se simt în lumina reflectoarelor, sunt încurajaţi, sunt solicitaţi să participe la diverse proiecte derulate direct de bully boss. În timpul acestor întâlniri, bully boss lansează (bine dozate) afirmaţii dubitativ îngrijorate la adresa competenţei, stării de concentrare, interesului profesional al ţintei, nivelului de loialitate. Totul de suprafaţă, în numele confidenţialităţii şi a bunelor intenţii. Restul rămâne la imaginaţia şi speculativul coechipierilor, care, înţelegând că e nevoie de sprijinul lor nemijlocit, se simt obligaţi să-l ofere.


Pasul 4: Are loc un fenomen de izolare-alienare a ţintei, aflată brusc sub asaltul emoţional al lui bully boss, secondat de îndepărtarea manipulată a coechipierilor. Obsedat de a înţelege de ce brusc atât şeful ierarhic, cât şi propria echipă s-au întors şi coalizat împotriva lui, se adânceşte în îngrijorare şi deprimare şi nu are un răspuns logic şi raţional în primă instanţă. În acest timp, bully boss se bucură de răspândirea haosului şi a neîncrederii în jurul ţintei.


Angajaţi cu performanţă înaltă şi continuă, supuşi la acest gen de tratament, adesea clachează emoţional şi demisionează, întrucât sunt supuşi continuu la un înalt nivel de stres şi frustrare. Nu o dată se confruntă cu probleme medicale, generate de stres.


Fenomenele exemplificate în paşii de mai sus sunt cunoscute sub terminologia americană ca «bulling & mobbing».


O idee de statistică


Un studiu statistic derulat în 2007 de «Employment Law Alliance» relevă date îngrijorătoare (aceste date conjugate cu observaţiile personale şi sesiuni de coaching şi mentoring cu zeci de foşti şi actuali colegi cu experienţe similiare, m-au determinat să aleg tema acestui articol). Aproape 50% din anagajaţi au fost sau sunt ţinte ale unui bully manager :
- 81% dintre bully sunt manageri (după cum exemplificam la începutul articolului, bully este un tip de personalitate combinată cu un stil dobândit/copiat - de multe ori mai dăunători decât bully manageri sunt bully-personal medical, părinţii bully, profesori-bully)
- 50% dintre bully sunt femei şi 50% sunt bărbaţi
- 84% dintre ţinte sunt femei
- 82% dintre ţinte într-un final şi-au pierdut slujba în timpul căreia au fost abuzaţi
- 95% din fazele asaltului (bully) se desfăşoară cu martori.


Costuri indirecte generate de bully boss (şi suportate de companie)

Rata mai ridicată de absenteism: când locul de muncă devine ostil, angajaţii ţintă sunt predispuşi la evitarea acestuia.


Productivitate scăzută: dacă atmosfera la serviciu devine insuportabilă, angajaţii ţintă se simt vânaţi, au tendinţe de evitare, de ascundere, se implică în activităţi demotivaţi, productivitatea scade, stresul creşte alarmant.


Rata mare de schimbare a angajaţilor: schimbarea unui angajat costă o companie chiar şi până la 3 salarii anuale. Trebuie trasată o delimitare clară între necesitatea înlocuirii angajaţilor neperformanţi şi înlocuirea angajaţilor performanţi deveniţi ţinta unui bully manager, care, în cele mai multe din cazuri, părăsesc compania pierzându-şi dedicaţia şi entuziasmul de altădată (trăsături pe cât de apreciate, pe atât de rare), pur şi simplu pentru că vor să-şi păstreze sănătatea sau pentru că bully boss a reuşit într-adevăr să le afecteze negativ reputaţia şi traseul în carieră.


Nivelul de stres generat absolut nejustificat de un bully boss este toxic, ducând foarte adesea la îmbolnăviri. Cele mai răspândite şi aproape neinvestigate ca şi cauză sunt migrenele, durerile de spate, anxietatea, dar şi creşterea în greutate, depresia şi alte tulburari psihice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Sorin Ghinescu
Chiar imi place articolul asta. Din pacate, e mult prea des adevarat ce descrie dna. Joavina si din pacate se intampla in Romania mai mult decat in Vest pentru ca se pare ca toleranta fata de asemena acte e mare pe aceste plaiuri mioritice! Partea proasta este ca nimeni nu stie si nu crede ca mai poate exista si altceva decat stilul dictatorial. Putin e un dictator democratic, Basescu indeparteaza pe toti cei care nu i se supun, Tariceanu este surprins si ii transmite lui Crin ca o sa vada el ce greu e sa-i tina in frau pe ai lui, indicand ca trebuie sa fii mana forte! Deci sadist nativ sau doar un bully boss produs al unei mentalitati "macho" si unui sistem de valori "rasturnat" asa cum traditional exista aici in Est, acest bully boss ar trebui combatut atat de jos, de subordonati cat si de superiorii lui ierarhici. ( Care din pacate uneori incurajeaza acest comportament ). Pentru aceast scop, consider ca ilustrarea facuta de dna Joavina este absolut necesara. Sper sa fie citit si inteles de cat mai multi.
24 Martie 2009, 06:49:40