Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salarizarea īn Romānia. De ce simplu, cānd se poate complicat?

23 Martie 2009



De ce simplu, când se poate complicat? Există trei aspecte care fac procesul de calcul salarial să fie unul complicat.


Legislaţia

Primul aspect are la bază legislaţia în vigoare. Pe lângă faptul că modificările legislative apar cu o frecvenţă foarte mare, mai ales atunci când se schimbă guvernarea, acestea lasă loc la interpretări şi ridică foarte multe probleme. Nu de puţine ori există situaţii când modificările legislative sunt publicate în Monitorul Oficial cu o foarte mare întârziere, de exemplu la sfârşitul lunii, dar intră în vigoare cu începutul lunii. Şi mai rău de atât, există şi la această dată legi care nu au norme de aplicare, ceea ce îngreunează şi mai mult procesul de oglindire a legislaţiei în algoritmii de calcul salarial, fiecare companie fiind nevoită să interpreteze legislaţia în propria manieră.


Plata în acord


Al doilea aspect care complică modul de calcul al salariilor îl reprezintă însăşi companiile, care, în loc să folosească politici de salarizare simple, ajung să folosească politici foarte complicate. Acestea apar de cele mai multe ori atunci când se decide ca o parte dintre angajaţi să fie remuneraţi în funcţie de propriile realizări, prin aşa numita „plată în acord”. Aceasta poate îmbrăca mai multe forme: acord individual, acord colectiv, acord global sau alte forme de acord. Personal, cred că politicile de salarizare pot fi destul de mult simplificate, prin folosirea indicatorilor de performanţă, a indicatorilor de profit şi cheltuieli etc., păstrând aceleaşi beneficii pe care le aduc politicile complicate.


Sindicatele


Al treilea element care îşi pune amprenta pe modul de calcul al salariilor îl reprezintă sindicatele, care negociază cu companiile contractul colectiv de muncă. Principalul rol al sindicatelor este de a ajuta angajaţii prin mărirea pachetului de beneficii, iar rolul companiilor este de a minimaliza costurile aferente pachetului salarial. Negocierile dintre sindicate şi companii se încheie, de cele mai multe ori, cu politici de salarizare care au la bază formule complicate, cu multe plafoane inferioare şi superioare, cu multe sporuri şi prime. După cum se ştie, negocierile sunt un subiect delicat şi consumator de timp, ceea ce conduce, de multe ori, la acordarea retroactivă a beneficiilor obţinute de sindicate, complicând şi mai mult procesul de calcul salarial.


Ce le rămâne de făcut companiilor? Au de ales una dintre următoarele trei direcţii:


1. Folosesc o aplicaţie internă cu ajutorul căreia efectuează calculul de salarii. Este varianta cea mai costisitoare, pentru că trebuie să deţină personal specializat care să adapteze aplicaţia constant la nevoile companiei. Este, de altfel, şi o variantă foarte riscantă, având în vedere că programatorul intern nu este specialist în legislaţia salarizării şi, de multe ori, nu are nici sprijin intern pentru interpretarea corectă a acesteia. Datorită costurilor ridicate de adaptare a aplicaţiei la legislaţia în vigoare, companiile vor ajunge în curând să aleagă una dintre cele două variante de mai jos.


2. Apelează la firme specializate în procesul de calcul salarial. Cu alte cuvinte, externalizează întregul proces către o astfel de companie, care cunoaşte foarte bine legislaţia în vigoare. Aceste firme au oameni bine pregătiţi, dedicaţi în exclusivitate activităţii de calcul al salariilor şi care finalizează procesul la costuri mult mai mici decât dacă s-ar efectua în cadrul companiei.


3. Achiziţionează de pe piaţa de specialitate un produs software de calitate, care este capabil să răspundă în timp util la multitudinea de schimbări legislative. Un produs bun va asigura clientului siguranţă şi acurateţe atât în privinţa datelor introduse, cât şi a rezultatului final. Alegerea acestei variante asigură controlul companiei asupra întregului proces de calcul al salariilor. Un aspect care nu trebuie neglijat în alegerea unui produs software competitiv îl reprezintă suportul post-implementare, care trebuie să fie unul de calitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite