Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMI Romania Chapter vrea să-şi crească vizibilitatea

23 Martie 2009



Activitatea de management de proiect e sprijinită în România de asociaţiile de profil, care se asigură de implementarea practicilor, standardelor şi metodelor folosite pe plan internaţional şi în ţara noastră. PMI are în acest moment peste 265.000 de membri în peste 170 de ţări. În România, PMI este reprezentat de PMI Romania Chapter, care are 268 de membri.

PMI Romania Chapter şi-a propus ca în 2009 să crească vizibilitatea asociaţiei şi în ţară, deoarece până în prezent majoritatea activităţilor asociaţiei s-a concentrat în Bucureşti. „Primul succes a fost organizarea unei întâlniri în Galaţi, pe 17 ianuarie. PMI Monthly Meeting January a fost găzduit de către ICEPRONAV şi a reunit peste 40 de specialişti în management de proiect. De asemenea, un proiect important, lansat la Monthly Meeting February, este traducerea standardului PMI de management de proiect PMBOK Guide 4th Edition (2008) în limba română, ceea ce va permite un acces mai larg la un standard ce şi-a demonstrat – în timp – valoarea şi acceptanţa”, a spus Simona Bonghez, preşedinte Project Management Institute Romania Chapter.


Şi anul 2008 a fost caracterizat de aceeaşi dorinţă a asociaţiei de a fi mult mai vizibilă în ţară. PMI Romania Chapter a fost prezentă – prin parteneriate şi colaborări – la toate manifestările importante legate de managementul de proiect.


„Am reuşit acest lucru atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. România este în acest moment cunoscută în PMI, avem speakeri la Congresele PMI – anul trecut la Malta, anul acesta în Kuala Lumpur şi Amsterdam – şi chiar participăm la organizarea Congresului PMI din Amsterdam, care va avea loc între 18-20 mai 2009”, menţionează Simona Bonghez.


PMI oferă certificare în management de proiect, însă la un nivel superior, deoarece oferă recunoaştere şi pe plan internaţional. Meseria de manager de proiect a fost introdusă în COR (Clasificarea Ocupaţiilor în România) încă din 2003 şi se regăseşte sub codul 241919, fiind recunoscută ca atare în România. Preşedinta PMI Romania Chapter afirmă însă că problema nu o reprezintă recunoaşterea meseriei, ci stabilirea şi recunoaşterea calificării necesare pentru a practica cu profesionalism această meserie.


Administraţia publică are nevoie de specialişti în PM


Administraţia publică a recunoscut oficial nevoia de specialişti în domeniu, în momentul în care s-a ratificat Legea 339 din decembrie 2007, care avea ca obiectiv crearea cadrului organizatoric şi a posibilităţilor de încadrare pentru specialiştii în managementul de proiect la nivelul structurilor administraţiei publice locale. Doar că de la teorie la practică e o cale lungă, spune Simona Bonghez, adăugând că „acum, mai mult ca niciodată, administraţia publică ar trebui să acorde o atenţie sporită modului în care îşi gestionează proiectele. Este o perioadă în care nu ne mai permitem să risipim bani din cauza neştiinţei, a neaplicării unor minime metode şi instrumente care să garanteze că proiectele au asigurate condiţii elementare de realizare. Cum spuneam când eram studenţi – condiţia minimă necesară să iei un examen este să te prezinţi. Prin analogie, în cazul proiectelor, condiţia minimă necesară pentru succes este să ai un manager de proiect profesionist”.




Simona Bonghez,
Preşedinte Project Management Institute Romania Chapter

Conform unui studiu realizat în luna ianuarie a acestui an, pe un eşantion de 1.200 de manageri de proiect, de compania de recrutare Arras People din Marea Britanie, veniturile managerilor de proiect sunt afectate de criza economică şi financiară. Arras People estimează că în Marea Britanie există aproape 80.000 de manageri de proiect. Marea majoritate a managerilor de proiect chestionaţi au spus că ei cred că au o contribuţie importantă la dezvoltarea economiei Marii Britanii. Doar 43% din cei chestionaţi sunt membri ai unei asociaţii profesionale. 49% sunt membri ai Asociaţiei pentru Project Management (APM), 11% ai PMI şi 1% ai IPMI. 15% au răspuns că nu li se pare relevant să fie membri ai unei asociaţii profesionale de management de proiect.


Fişa postului pentru manager de proiect din COR


Managerul de proiect se ocupă cu asigurarea respectării prevederilor contractuale ale proiectului, precizarea cerinţelor proiectului, conducerea implementării proiectului, identificarea şi analizarea riscurilor şi precizarea acţiunilor de control al riscurilor pentru oameni, proprietăţi şi mediu, orientarea muncii echipelor şi indivizilor pentru realizarea obiectivelor organizaţionale şi de proiect, estimarea resurselor necesare proiectului, identificarea surselor şi elaborarea programelor pentru proiecte, precum şi cu asigurarea resurselor operaţionale pentru proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Marius
Sigur ca DA : Flamingo se orienteaza catre "vanzarea directa" " a fost vandut pe de-a intregul la ASESOFT !!!! Asta DA vanzare directa ! (buuuna orientare !)
24 Martie 2009, 07:36:03