Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

CJ Constanţa pregăteşte un ac pentru cojocul inundaţiilor

23 Martie 2009



La iniţiativa Consiliului Judeţean Constanţa a fost propus un proiect de realizare şi completare a bazei de date tehnice la nivelul judeţului Constanţa, cu informaţii privind riscurile la inundaţii pentru zona geografică a judeţului Constanţa şi zona transfrontalieră a municipalităţii Dobrich, din Bulgaria. Soluţia va fi realizată de un consorţiu format din două firme, Intergraph Computer Services şi Expertissa Constanţa, Intergraph Computer Services având rolul de lider al asociaţiei.

Sub denumirea „Reducerea riscului la inundaţii prin dezvoltarea tehnologiilor de informare şi comunicare în regiunea transfrontalieră”, CJ Constanţa, ISU „Dobrogea”, RAJDP Constanţa, RAJA Constanţa şi municipalitatea Dobrich derulează în comun un proiect cu finanţare Phare, în cadrul căruia componenta cea mai importantă a acestui proiect este realizarea unui Sistem Informatic Geospaţial pentru Reducerea riscului la Inundaţii în zona transfrontalieră, prin dezvoltarea de tehnologii IT, mai pe scurt, SIGRIT.


SIGRIT are ca scop asigurarea suportului informaţional şi decizional pentru activităţile de reducere a riscului la inundaţii în judeţul Constanţa, România şi de cealaltă latură a frontierei, municipalitatea Dobrich, Bulgaria.


Rezultate mai bune prin crearea unor standarde comune


Pentru ca deciziile autorităţilor privind activităţile de reducere a riscului la inundaţii în judeţul Constanţa şi în zona transfrontalieră să fie coerente şi precise, odată cu implementarea sistemului informatic pentru utilizarea informaţiilor geospaţiale, va fi creat un mecanism de integrare a datelor necesare deciziilor, într-un format standardizat, sub forma unui fond de date comun la nivelul beneficiarilor proiectului. Mai mult, vor fi convenite anumite protocoale de schimb de baze de date vectorizate, în vederea constituirii unei baze de date comune.


„Vom urmări ca hărţile de risc la inundaţii să fie actualizate periodic şi detaliate, în vederea includerii acestora în Planurile de Urbanism General elaborate la nivelul Unităţilor Teritoriale Administrative din judeţul Constanţa şi municipalitatea Dobrich. În cadrul proiectului va fi creat un mecanism de introducere în sistemul informatic a datelor primite prin telefon, fax sau online, care va fi implementat la beneficiarii proiectului şi va fi dezvoltat un mecanism de transfer a informaţiilor utile despre inundaţii în judeţul Constanţa şi teritoriul municipalităţii Dobrich între toţi beneficiarii proiectului”, explică Sevil Sumanariu, directorul executiv al Direcţiei de Informatizare şi Cooperare la Marea Neagră în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.


Şi alte instituţii implicate în reducerea riscului la inundaţii s-au arătat deosebit de receptive.


„Au fost cooptaţi ca viitori membri ai consorţiului GIS şi membri care nu au fost prevăzuţi iniţial în documentele de parteneriat ale proiectului, aşa cum este cazul instituţiei Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral. Intenţionăm să lărgim consorţiul GIS la nivelul judeţului, prin adoptarea de noi membri care pot contribui la proiect”, mai spune Sevil Sumanariu.


Raportul echipei din teren este esenţial


În cadrul proiectului, va fi implementată o soluţie de comunicaţie între toţi beneficiarii proiectului, prin care vor fi transmise în condiţii de securitate şi confidenţialitate informaţii utile pentru reducerea riscului la inundaţii. O secţiune a proiectului prevede că publicul şi mass-media vor putea accesa informaţii de tip hartă de riscuri la inundaţii sub forma de pagini web-GIS, direct din site-ul public al Consiliului Judeţean Constanţa.


Informaţiile vor fi colectate de mai multe echipe de teren, care vor fi dotate cu Tablet PC-uri. „Aceste echipamente au receptoare GPS şi acces mobil la reţeaua internet sau VPN-ul instituţiei. Tablet PC-urile rulează aplicaţia desktop GIS adaptată şi localizată pentru categoria de utilizatori mobili. Aceştia pot capta poziţiile curente sub formă de puncte, generând traseele din coordonatele GPS furnizate de terminalele GPS cu care sunt dotate toate echipamentele de tip Tablet PC şi pot transmite seturi de date pentru actualizarea bazei de date operative”, precizează Sevil Sumanariu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite