Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud computing, buzz-word, risc major sau un nou model de business?

23 Martie 2009



Buzz-word 100%, un pariu hazardat, o modă sau un nou model de business. Cam acestea ar fi, sintetic, cele mai frecvente „caracterizări“ pe care conceptul de Cloud computing, le-a primit în ultimul an din partea specialiştilor.


Deşi noutatea termenului de Cloud computing a început să se cam ducă, argumentele pro şi contra „Norului“ abundă încă pe Internet suscitând reacţii interesante. Iar numărul entuziaştilor îl depăşeşte pe cel al scepticilor declaraţi. Este adevărat, şi criticile au cam dispărut, mai ales de când actori importanţi ai pieţei IT mondiale, precum Oracle, şi-au revăzut discret poziţiile vizavi de Cloud computing. (Asta după ce Lary Ellison combătuse vehement şi public viabilitatea şi pertinenţa conceptului.)


Dar tot la fel de adevărat este că elogiile vin nu de la clienţii aplicaţiilor dezvoltate în „Nor“ – aici existând încă o mare problemă în înţelegerea conceptului în sine –, ci majoritar din partea editorilor software consacraţi (IBM, Microsoft, Symantec şi Salesforce, ca partea editorilor software consacraţi (IBM, Microsoft, Symantec şi Salesforce, ca să nominalizăm doar iniţiativele semnificative). Dar nu numai, Amazon, cu al său „nor elastic“, este unul dintre pionierii conceptului şi un promotor extrem de activ.


În afara acestora mai există susţinătorii radicali ai cauzei „Norului“ care afirmă că, prin Cloud computing, se intră într-o nouă eră a business-ului IT, fiind vorba, practic, de o schimbare radicală accelerată şi de criza mondială. Pe scurt, o eră în care companiile nu vor mai achiziţiona aplicaţii, ci „kilowatt-i de energie informatică“. (Perspectivă din care modelul SaaS pare depăşit...)


Şapte ani până la maturitate


Dincolo de aceste poziţii mai mult sau mai puţin radicale, analiştii pieţei IT au început să-şi nuanţeze verdictele. Iar cel mai adecvat, la ora actuală, pare să fie cel emis de cabinetul de analiză Gartner, conform căreia cloud computing este încă o tehnologie imatură. Iar maturitatea va fi atinsă abia peste 7 ani, asta dacă potenţialii clienţi vor reuşi să fie convinşi de avantajele noului model de business.


Verdictul poate părea uşor contradictoriu, dacă ţinem cont de faptul că acelaşi cabinet susţine că, la ora actuală, cloud computing este într-o etapă de creştere puternică (mult peste media altor aplicaţii IT, afectate drastic de criză). Şi totuşi, potrivit raportului citat („Cloud Application Infrastructure Technology Needs Seven Years to Mature“), dezvoltarea „Norului“ va trebui să parcurgă trei etape (care se întrepătrund), până va deveni o veritabilă soluţie mainstream.


Conform analiştilor Gartner, prima etapă (cea actuală), a pionierilor şi inovatorilor, va dura până în 2011, fiind dominată de un grup limitat de furnizori, care vor adopta strategii agresive pe plan tehnologic pentru dezvoltarea aplicaţiilor. Este vorba, în principal, de o fază de dezvoltare a pieţei, în care cea mai mare parte a utilizatorilor se va concentra pe aplicaţiile care vor reuşi să fie operaţionale într-un timp cât mai scurt.


Cea de a doua etapă, ce se va întinde din 2010 până în 2013, va fi consacrată consolidării pieţei, în care vor apărea noi furnizori de servicicii şi aplicaţii cloud şi se va consemna o creştere a încrederii companiilor în acest model de business. (Cabinetul estimează că saturarea pieţei se va produce în jurul lui 2012.)


Cea de a treia etapă, care va dura din 2012 până în 2015, va fi cea în care Cloud computing va deveni commodity, piaţa atingând masa critică. Gartner estimează că această perioadă va fi caracterizată de dezvoltarea unei vaste reţele de interfeţe de programare de aplicaţii „intra-cloud“, în scopul conectării sistemelor cloud între platformele diferiţilor furnizori, ca urmare a creşterii cererii de interoperabilitate şi integrare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite