Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine sunt jucătorii lansaţi deja în „Nor“

23 Martie 2009



Ofertele în zona Cloud computing pot fi structurate pe trei grupe de actori. În primul rând, grupa giganţilor, din care fac parte IBM (Blue Cloud) şi Microsoft (Platforma Azure). Cea de a doua grupă este cea a jucătorilor „pure web“, precum Amazon (Amazon Web Services), Google (App Engine) sau Salesforce (Platform as a service). „Pure-players“ este o grupă care pleacă cu un handicap mare în materie de putere, alcătuită din start-up-uri cu idei novatoare, precum AppNexus sau Gogrid. Mai există şi un eşalon codaş, alcătuit din companiile care au ratat startul şi care au realizat asocieri pentru a recupera handicapul – de exemplu Oracle, SAP sau Cloud Computing Test Bed, consorţiu în care activează HP, Yahoo şi Intel. Evident, există şi alte companii (precum Sun Microsystems, cu al său Hydrazine Project, sau Symantec, care promite soluţii de securitate în „Nor“) etc.


Oracle s-a răzgândit


Cu ocazia Openworld, Oracle şi-a anunţat clar intenţiile de a recupera terenul pierdut în zona Cloud, in fata unor competitori de forţă precum Microsoft, Google, IBM sau Salesforce. Iar cea mai facilă variantă de a realiza acest lucru a fost de a face un parteneriat cu Amazon, a cărui ofertă este deja prezentă pe piaţă. Conform analiştilor, anunţarea versiunilor dedicate ale suitei 11g şi Fusion pentru a fi funcţionale cu EC2 (Elastic Compute Cloud este serviciul de alocare de putere de calcul furnizat de Amazon) reprezintă o schimbare strategică importantă în oferta Oracle. (O premieră chiar, ţinând cont că este vorba de un parteneriat relativ neutru din punctul de vedere al mediului concurenţial Oracle şi care ar putea fi urmată de alte parteneriate cu alţi furnizori de Cloud computing.)


Pentru a facilita dezvoltările pe EC2, Oracle a apelat la o dezvoltare pe arhitectura AMI (Amazon Machine Imagine), care permite bascularea pe platforma Amazon în câteva minute. Posesorii de licenţe 11g pot realiza acest lucru fără costuri suplimentare (utilizatorii noi trebuie să subscrie la un package dedicat) şi beneficiază şi de serviciul Secure Backup Cloud Module, o versiune a Oracle Secure Backup, pusă la dispoziţie pentru a permite salvarea criptată pe S3 (Simple Storage Service), serviciul de stocare on-line al Amazon.


(Şi Capgemini, unul dintre cei mai mari integratori IT europeni a anunţat semnarea unui parteneriat cu Amazon Web Services – divizia Cloud computing a Amazon – pentru a-şi consolida oferta de servicii de dezvoltare, migrare şi back-up pe baza serviciilor Cloud oferite de Amazon. Există deja trei oferte structurate, Microsoft Sharepoint, Oracle ERP şi servicii de testare şi dezvoltare a aplicaţiilor Web.)


Parteneriat IBM şi SAP în „Nor”


SAP si IBM au profitat de prezenţa la CeBit pentru a face reclamă noilor tehnologii dezvoltate în comun în domeniul Cloud Computing. Cele două companii au făcut o demonstraţie a unei tehnologii care a permis migrarea unei aplicaţii către mai multe Data centere, în timp real şi fără întreruperea serviciilor.


Obiectivul acestei demonstraţii a fost evidenţierea oportunităţilor pe care tehnologiile Cloud computing le oferă în ceea ce priveşte managementul încărcării serverelor în centrele de date. IBM şi SAP au demonstrat la CeBit că au reuşit să depăşească limitările existente la ora actuală, respectiv migrarea unei aplicaţii doar în cadrul aceluiaşi Data center, în condiţiile existenţei unei configuraţii hardware identice. Practic, demonstratia a constat în „deplasarea” live a unei aplicaţii SAP către servere IBM Power 6 localizate în diferite centre de date. Migrarea s-a făcut în timp real, fără întreruperea serviciilor furnizate de aplicaţia SAP şi fără a exista o limită de distanţă.


Colaborarea dintre SAP şi IBM a fost realizată în cadrul programului european „Reservoir“ (Resources and Services Virtualization without Barriers), un proiect FP7 căruia UE i-a alocat un buget de 7 milioane de euro şi la care participă un consorţiu de 13 membri, printre care se numără, în afară IBM şi SAP, Sun Microsystems, Thales, Telefonica şi o serie de universităţi şi centre de cercetare europene. (Obiectivul Reservoir este dezvoltarea de soluţii pentru managementul serviciilor IT complexe între diferite platforme informatice, bazate pe tehnologii de virtualizare, on-demand si Web2.0 şi pe tehnici de Business Service Mangement.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite