Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum parcheaza vienezii in secolul 21

17 Noiembrie 2004



Siemens Business Services si Mobilkom Austria si-au unit fortele pentru a crea un serviciu care sa le usureze cetatenilor orasului Viena inchirierea unui spatiu de parcare. Din punctul de vedere al administratiei, m-parking asigura o monitorizare moderna a spatiilor de parcare si incasari suplimentare in trezoreria orasului.


Cum functioneaza m-parking? in primul rand trebuie sa te inregistrezi in sistem: fie prin telefon, fie pe site-ul www.m-parking.at. in momentul inscrierii, utilizatorul specifica numarul de telefon mobil si al masinii sale si alege modalitatea prin care vrea sa plateasca, avand trei alternative: factura telefonului, ordin de plata sau carte de credit.


Pentru toate cele 126.000 de locuri de parcare cu plata, cate exista in Viena, primele 10 minute sunt oferite gratuit. De altfel, singurele zone unde se poate parca nelimitat gratuit sunt in apropierea scolilor sau a altor institutii publice.


Utilizatorul m-parking trimite un SMS la numarul special al sistemului in care specifica numarul de minute de parcare de care are nevoie. Pentru 30 de minute de parcare, tariful este de 0,40 euro (suma neglijabila pentru cetateanul vienez). Astfel, nu trebuie sa se mai ingrijoreze pentru amenda in valoare de 21 euro.


O functie foarte apreciata de utilizatorii m-parking este aceea de reamintire a faptului ca timpul de parcare se apropie de sfarsit. Cu 10 minute inainte de expirarea timpului, ei primesc un mesaj de avertizare. Daca stationarea se prelungeste mai mult decat timpul estimat initial, exita alternativa sa cumpere minute suplimentare.


Cum verifica administratia? Verificarea dreptului de a stationa este job-ul a 160 de agenti echipati cu PDA-uri. Astfel, agentul trimite prin GPRS numarul masinii pe care vrea s-o verifice si sistemul confirma daca s-a platit prin SMS sau nu, ora la care a fost facuta plata si timpul pentru care este valabila.


Este important de subliniat ca pentru utilizarea serviciului nu este nevoie de telefoane sofisticate, ci doar de mobile care pot primi si trimite mesaje text. in Austria, M-parking este foarte popular, inregistrand deja peste 50.000 de utilizatori.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite