Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Document Management īn sistemul medical, un imperativ abordat insular

23 Martie 2009




La cine se află rezolvarea


Aminteam în debutul acestui articol de iniţiativa Ministerului Sănătăţii în sensul realizării şi implementării proiectului „Dosarul Electronic al Pacientului“ la nivel naţional. Din această perspectivă, am încercat să aflăm dacă presiunea oficială ar putea reprezenta un factor benefic în procesul de informatizare al sistemului medical românesc. Părerile sunt împărţite.


Astfel, dacă pentru reprezentantul Info World presiunea legislativă este esenţială, din punctul de vedere al lui Dragoş Gâtlan push-ul oficial trebuie să se manifeste doar sub forma încurajării, susţinerii şi oferirii unui cadru legislativ adecvat:


„Informatizarea sistemului medical românesc, prin utilizarea la scară largă a tehnologiilor şi serviciilor IT, trebuie susţinută şi încurajată inclusiv prin oferirea cadrului legislativ corespunzător. Instituţiile medicale implementează soluţii informatice pentru eficientizare şi control pentru a avea o viziune de ansamblu asupra activităţii instituţiei, pentru a dispune de instrumente de management care să permită optimizarea proceselor informaţionale şi decizionale, nu pentru că există o presiune legislativă în domeniu.“


Un punct de vedere susţinut şi de Radu Lazăr, Siveco, care susţine că: „Iniţiativa trebuie să vină din interiorul sistemului medical. Numai în acest mod o informatizare conformă cu necesităţile sistemului medical va răspunde eficient.“


Din păcate însă, după cum confirmă şi interlocutorii noştri, măsurile existente la ora actuală nu se poate vorbi de o penetrare amplă a soluţiilor informatice în sistemul medical românesc, caracterul insular menţinându-se. Motivele, sunt cele prezentate mai sus. Rezolvări încă se mai caută...


Aplicabilitate extinsă

„Soluţiile de tipul Document Management au o vastă aplicabilitate în cazul activităţii medicale, aceste sisteme fiind utile în toate procesele în care se folosesc documentele «tradiţionale», pentru a fi transformate în fişiere digitale: de la bilete de internare, bilete de trimitere, reţete, facturi, state de salarii, până la fişa unică a pacientului, raportări complexe şi statistici. Prin specializarea soluţiilor pentru managementul documentelor, acestea sunt în măsură să răspundă mai bine nevoilor particulare ale instituţiei medicale, fiind compatibile şi cu normele legislative caracteristice domeniului. Sistemele de DM destinate sectorului medical trebuie să asigure o soluţie integrată pentru gestionarea documentelor de diverse tipuri precum: text, imagini, video etc., să permită definirea şi gestionarea fluxurilor de lucru (circuitul documentelor) pentru toate departamentele subordonate (secţii, cabinete etc.), să asiste întregul ciclu de viaţă al documentelor (generare, import, procesare, publicare, arhivare), să creeze arhiva electronică a instituţiei, să permită interoperabilitatea cu alte sisteme informatice sau aplicaţii folosite, să fie modulare şi scalabile, să permită actualizarea informaţiilor în sistem în timp real, să asigure accesul la informaţiile stocate şi posibilităţi avansate de regăsire a datelor clinice şi non clinice, în condiţii de utilizare simultană de către mai mulţi utilizatori.“



Dragoş Gâtlan, general manager RSC


Infrastructura informatică, un element-cheie

„Infrastructura informatică are mai multe componente care influenţează în mod direct succesul unui proiect de asemenea anvergură. Aici discutăm de zone precum telemedicină şi transfer de documente medicale în sistem, confidenţialitatea datelor pacientului, infrastructură hardware şi comunicatii care să suporte un asemenea proiect, interoperabilitate la nivelul soluţiilor informatice etc. Ca urmare a acestor aspecte, am putea trage o concluzie evidentă: fără o infrastructură bine organizată, un proiect precum «Dosarul Electronic al Pacientului» rămâne doar un deziderat la nivel regional sau naţional. Un exemplu punctual pentru o aplicaţie de tip DM – structurarea informaţiei şi a documentelor, precum şi arhivarea lor pe registre pentru programele naţionale, unde avem în vedere nu numai documente, ci şi procese şi proceduri.“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite