Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SaaS pentru administraţia publică

23 Martie 2009



Aplicaţiile şi serviciile la cerere nu mai sunt atât de înspăimântătoare cum erau odată. SaaS (Software as a Service) a devenit o opţiune importantă pentru sectorul public, în condiţiile în care sumele dedicate investiţiilor IT de care dispune o administraţie publică nu sunt foarte mari.

Opţiunea pentru SaaS poate interveni atunci când o instituţie nu are specialişti în IT&C, o strategie de informatizare pe termen mediu şi lung în vederea dezvoltării de proiecte IT&C, nu deţine resurse financiare pentru dezvoltarea de proiecte integrate IT&C (comunicaţii, securitate, training, licenţe software, hardware) la nivelul organizaţiei şi subordonatelor ei.


Avantajele acestui sistem sunt multiple. În primul rând, îi permite clientului, în speţă administraţia publică, accesul la o gamă de servicii software completă, cu actualizări online 24 de ore din 24. În al doilea rând, acest serviciu este plătit lunar, sub forma unui abonament, iar în al treilea rând beneficiarul poate alege, la încetarea contractului de servicii, să îl continue sau să achiziţioneze licenţa la o valoare reziduală, stabilită în contractul iniţial.


Compania CG&GC Bucureşti este familiarizată cu acest sistem, deoarece a pus în funcţiune, anul trecut, al patrulea nod electronic de tip SaaS pentru administraţia publică locală, la Piatra Neamţ.


Primul nod, Eudis, a fost realizat în judeţul Mehedinţi şi deserveşte peste 350.000 de cetăţeni ai judeţului, asigurând servicii software de specialitate la peste 90 de instituţii publice locale. Cel de-al doilea nod electronic a fost lansat la începutul anului 2008, prin semnarea unui parteneriat cu ARA Software. Prin achiziţia şi implementarea platformei software GoPrim Standard pe propriul nod electronic, ARA Software a pus la dispoziţia clienţilor săi din judeţul Argeş, două categorii de servicii electronice: taxe şi impozite locale şi evidenţa populaţiei şi starea civilă.


Cel de-al treilea nod, lansat tot în 2008, este realizat în parteneriat cu firma Euroconsulting, din judeţul Gorj. Cu ajutorul platformei integrate se asigură accesul la o gamă de servicii, cel mai important fiind Serviciul de taxe şi impozite locale (inclusiv Serviciul de urmărire creanţe bugetare din partea cetăţeanului) către 17 primării din judeţ.


„Clientul «achiziţionează» serviciile de specialitate cum ar fi taxe şi impozite locale, planificare şi execuţie bugetară, contabilitate bugetară, salarizare şi resurse umane, evidenţa populaţiei şi stare civilă, asistenţa socială, registrul agricol, managementul relaţiei cu cetăţeanul (petiţii/audienţe/registratură electronică), la care se adaugă servicii adiacente, care sunt la fel de necesare – training, actualizări legislative online, hosting, securitate avansată, back-up zilnic, suport online. Preţul este stabilit la nivel de utilizator, indiferent de componenta software la care are acces”, precizează Cornel Giurgea, preşedintele firmei CG&GC.


Cornel Giurgea mai spune că furnizorul garantează buna funcţionare a tuturor serviciilor achiziţionate din gama „servicii de specialitate” sau „servicii adiacente”, oferind totodată siguranţa datelor clientului.


Modelul SaaS asigură unei administraţii publice locale costuri de administrare scăzute, compatibilitate, deoarece toţi utilizatorii folosesc aceeaşi versiune de produs, acces de oriunde, fiind necesar doar un browser de internet şi, poate unul din cele mai importante lucruri, absenţa timpului de aşteptare pentru instalarea produsului şi a versiunilor noi.


Nodul electronic de la Piatra Neamţ este cel mai amplu, acoperind:

• taxe şi impozite locale
• salarizare pentru diverse categorii de personal (învăţământ/funcţionari publici/aparat contractual/aleşi locali)
• dosarul funcţionarilor publici
• registrul agricol
• stare civilă
• asistenţă socială
• managementul petiţiilor şi audienţelor
• urbanism şi amenajarea teritoriului
• registratură electronică
• raportări consolidate
• generator de declaraţii txt/dbf pentru raportări către instituţiile administraţiei centrale




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite