Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semnătura electronică, un instrument cu utilizare încă redusă

23 Martie 2009



Au trecut aproape opt ani de la emiterea Legii semnăturii electronice (nr. 455/2001), iar problemele cu care se confruntă acest instrument sunt aproape neschimbate: lipsă de informare în rândul populaţiei în ceea ce priveşte avantajele pe care le oferă utilizarea semnăturii electronice, lipsa de servicii disponibile şi, nu în ultimul rând, legislaţia. Trei obstacole care blochează beneficiile pe care semnătura electronică le-ar putea aduce Administraţiei Publice.

În pofida acestor perpetue probleme, anul 2009 ar putea fi anul în care semnătura electronică ar putea să înceapă să capete o utilizare extinsă. Cauza o reprezintă Ordinul nr. 858/2008 al Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) privind depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.


Mai mult, începând de anul trecut, facturile în format electronic trebuie să conţină semnătura electronică a persoanei fizice/juridice care emite respectivele facturi, în vederea garantării autenticităţii, originii şi integrităţii conţinutului, conform Legii nr. 260 din 19.07.2007. (Legea stabileşte regimul juridic al documentelor în formă electronică ce conţin date privind operaţiunile economice de schimb sau vânzare de bunuri sau servicii între persoane care emit şi primesc facturi, bonuri fiscale sau chitanţe în formă electronică.)


Paliative vs soluţia unică

S-ar părea deci că, într-un timp relativ scurt, unităţile Administraţiei Publice s-ar putea confrunta cu o creştere serioasă a numărului de utilizatori de semnătură electronică. Care, odată deprinşi cu utilizarea acestui instrument, ar putea dori să-l utilizeze şi în relaţia cu respectivele unităţi. Ceea ce ar duce la crearea unei presiuni din partea pieţei, respectic a cetăţenilor! Fapt care probabil nu va schimba major abordarea unităţilor administrative teritoriale vizavi de acestă problemă...


Un ajutor în plus ar putea fi reprezentat de introducerea soluţiilor de semnătură electronică ca şi cheltuială eligibilă în cadrul tuturor operaţiunilor din Domeniile Majore de Intervenţie care sunt acoperite de MCSI. Dar este o soluţie care ar schimba situaţia doar pe ici, pe colo, pentru că fondurile structurale alocate acestui proces nu sunt suficiente pentru cele peste 2.000 de unităţi administrativ teritoriale din România...


Singura rezolvare viabilă a acestei probleme, din perspectiva ofertanţilor de astfel de instrumente de certificare, dar şi a responsabililor informatici dn instituţiile Administraţiei Publice, este introducerea obligativităţii utilizării semnăturii electronice în interiorul instituţiilor publice şi între instituţiile publice (cu susţinerea financiară adecvată). Doar astfel funcţionarii publici ar putea descoperi şi valorifica avantajele oferite de utilizarea semnăturii electronice în relaţia cu cetăţeanul, respectiv:


• reduceri substanţiale de timp şi costuri, prin optimizarea costurilor interne;
• acoperirea legală în caz de litigiu (semnătura electronică extinsă are valoare juridică);
• comunicare mult mai rapidă şi mai eficientă (atuuri evidente ale mijloacelor electronice faţă de cele fizice „clasice“) • asigurarea transparenţei actului decizional;
• asigurarea nerepudierii, integrităţii şi confidenţialităţii datelor cetăţenilor; • eficientizarea la nivel operaţional şi o mai bună utilizare a resursei umane.


Experimente pe plan local


Până când se va lua o măsură oficială în acest sens (după modelul Danemarcei care, din 2005, a implementat semnătura electronică în 95%, din administraţia publică, în condiţiile în care toţi cetăţenii şi toate companiile au primit dreptul de a comunica electronic cu unităţile administrative), semnătura electronică are o utilizarea insulară în administraţia publică. Extinsă, maxim, la câteva dintre unităţile din cadrul aceluiaşi judeţ. Iar în atari condiţii este firesc ca folosirea ei în relaţia cu cetăţeanul să genereze aceeaşi reacţie: „Dar ştampila? Unde-i ştampila?“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite