Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pirateria Software sub buldozer

17 Noiembrie 2004



Un studiu actual elaborat de Ipsos Public Affairs la cererea BSA Business Software Alliance, arata ca un specialist din patru admite ca foloseste software fara licenta. Efectuat pe un esantion de 1500 de specialisti studiul demonstreaza ca desi 90% dintre cei intervievati admit ca pirateria software reprezinta un „risc pe care nici un business nu si-l poate permite“, totusi, 23% dintre ei, recunosc ca o parte din programele software comerciale folosite in cadrul organizatiei lor, nu dispun de licenta. Aceasta neconcordanta existenta intre declaratiile oficiale si realitate, reprezinta unul dintre factorii care au contribuit la stabilirea ratei pirateriei din Statele Unite la nivelul de 22%, ceea ce se exprima in pierderi de peste 6.5 miliarde de dolari pentru industria americana de software. Aceste date au fost facute publice de Programul de Prevenire a Pirateriei, program initiat de compania Autodesk in urma cu 14 ani.


Programul de Prevenire a Pirateriei consta in actiuni de informare a utilizatorilor de software Autodesk dar si a publicului larg, cu privire la efectele dezastruoase pe care le are pirateria asupra sectorului economic si procesului creativ. De asemenea, in activitatea programului se inscrie si actionarea in instanta a celor ce se fac vinovati de utilizarea programelor fara licenta. Prin stabilirea de acorduri de intrare in legalitate, compania Autodesk a reusit sa recupereze, de la infiintarea acestui organism in 1989, peste 63 de milioane de dolari numai pe teritoriul nord-american.


Business Software Alliance, care are membri activi si in Romania companii ca Adobe, Autodesk, Avid, Bentley, Macromedia, Microsoft sau Veritas, si desfasoara permanent actiuni de protejare a drepturilor de autor, a securitatii pe internat si a comertului electronic.


Autoritatile romane au demarat in ultima vreme o campanie intensa impotriva pirateriei software, atat la nivel declarativ cat si concret. Cel putin in Bucuresti oferta stradala a cam disparut. in urma raziilor din primele 10 luni ale anului au fost confiscate si distruse 151.777 cd-uri si dvd muzica, filme, soft si jocuri, in valoare conform oficialilor de sute de mii de euro. ORDA, Politia si Autoritatea Nationala a Vamilor au aplicat si amenzi de 13 miliarde de lei, cu ocazia controalelor in care au fost confiscate discurile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite