Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Google Desktop pune ordine in ganduri

17 Noiembrie 2004



Intru pe Internet sa-mi verific e-mail-ul, caut o imagine pe Google, un cuvant de specialitate in zece dictionare electronice, creez un document si un grafic, citesc o prezentare, descarc un filmulet, discut cu prietenul meu din Australia, primesc prin Intranet rapoarte de la sef etc. Le pot face pe toate intr-o singura zi, nu? A doua zi, vin altele si altele si altele... De multe ori ma trezesc ca nu-mi mai amintesc ce-am facut, unde am pus informatiile, ce denumire le-am dat, unde le-am salvat etc. Ce-i de facut? Recunosc, sunt o persoana dezordonata, dar trebuie sa existe o solutie si pentru mine, nu?
Incerc cu search-ul din Windows, dar catelusul Fido ma intreaba si de mama si de tata, ce fel de fisier caut, „E document?”, „E director?”, „E fisier?”, „Cat ocupa?”, „Cand l-am creat?”...ma ia ameteala si pana la urma tot nu gasesc nimic.
Cu putin timp in urma un prieten mi-a recomandat Google Desktop Search. „Gasesti orice, oricum si de oricand”, mi-a spus. Ei bine, m-a facut curios, l-am incercat si am constatat ca a avut dreptate.


Google Desktop Search este o unealta de cautare pe HDD-ul calculatorului incredibil de rapida, simpla si atractiva. Bazata pe aceeasi tehnologie care este aplicata si faimosului Google, aceasta unealta este gratuita si functioneaza pe Windows XP si 2000.


Google Desktop poate gasi fisierele dupa nume, incluzand fotografii, fisiere de muzica, video etc. Partea frumoasa vine din faptul ca poate cauta in interiorul fisierelor, inclusiv documente Word, Excell si Power Point. Este imbucurator, mai ales ca se intampla des sa nu-ti amintesti ce nume ai dat unui fisier, dar iti amintesti despre ce era vorba in el. Mai exista situatia in care un hacker jucaus iti redenumeste fisierele si le muta in cel mai indepartat colt al HDD-ului.


Gaseste acul in carul cu biti
Google Desktop ar putea schimba pentru totdeauna modul in care ne privim PC-ul. Poate cauta orice pagina Web vizionata vreodata, orice e-mail care a fost deschis sau orice mesaj instant. De ce e atat de extraordinara aceasta posibilitate? Pentru ca suntem bombardati de prea multa informatie pe care n-o tinem minte, iar Google Desktop poate reinvia orice bitisor care ne-a trecut vreodata prin fata ochilor.


Deocamdata Google Desktop se afla in teste beta. Deocamdata, limitarile ii sunt date de programele pe care le recunoaste. Nu poate cauta in interiorul fisierelor PDF, dar le poate cauta dupa nume. Nu poate cauta paginile Web vizitate cu alt browser in afara de Internet Explorer si sesiunile de chat altele decat AOL Instant Messenger. De asemenea, nu poate gasi e-mail-uri decat daca e folosit Outlook sau Outlook Express. Daca nu folositi aceste programe, Google Desktop va parea inutil.


Presupune resurse minime
O alta consideratie: codul programului este remarcabil de compact: intregul program are doar 446KB. Totusi, instalarea necesita spatiu liber pe hard de 1 GB. Aceasta pentru ca Google Desktop creaza un index, adica o baza de date multimegabyte cu toate cuvintele aflate in fisierele de pe HDD. Indexul nu se creeaza instantaneu, poate dura intre 5 ore si toata ziua. in momentul in care programul este deschis, incepe sa creeze indexul in background. Procesul este oprit instantaneu daca utilizatorul incepe sa lucreze la calculator. Acest lucru inseamna ca performantele calculatorului nu vor avea de suferit.


Se integreaza si cu Google Internet
Google Desktop poate fi integrat in cautarile pe care le faceti in mod obisnuit cu Google pe Internet. Asa ca aveti grija cum bifati optiunile, lista de rezultate afisate poate include un link care sa spuna: „inca 130 de rezultate gasite pe computer”. Daca seful e in spatele dumneavoastra, cine stie ce surprize s-ar putea sa aiba.


Atat Microsfot cat si Apple au anuntat ca viitorul lor sistem de operare (Windows Longhorn in 2006 si MAC OS X Tiger in 2005) va contine unelte care vor gasi informatiile la fel de rapid precum Google Desktop. Oricum, Google Desktop deja are rivali. Spre exemplu, Lookout (www.lookoutsoft.com), un program care se integreaza cu Microsoft Outlook, poate cauta nu numai in fisierele e-mail, dar si in address book, calendar, atasamentele e-mail si chiar fisierele de pe HDD. Corporatia Microsoft a fost suficient de impresionata incat sa cumpere acest producator.


Face fata concurentei
Alte programe de cautare pe calculator mai sunt: Blinkx (www.blinkx.com, gratuit), Lycos Hotbot Desktop (www. hotbot.com/tools, gratuit), Enfish (www. enfish.com, 50-20$) sau DT Search (www.dtsearch.com, 200$). Aceste programe pot cauta intr-o varietate mai mare de fisiere si, spre deosebire de Google, care cauta doar pe partitia primara (C:), pot cauta si pe partitii secundare sau discuri (precum CD-uri). Contracost pot fi disponibile si optiuni de cautare in retea, pe alte computere. Totusi, putine programe ating familiaritatea, viteza si simplitatea pe care o aduce Google Desktop. Si mai putine pot oferi o importanta caracteristica pe care o are Google: memoria fotografica. incercati Google Desktop si luati-va adio de la Fido, catelusul Windows mancator de timp.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
E bine dar cine te citeste?
m citit in diagonala articolul si mi s-a parut bine scris si documentat. Se poate ca unii sa fie chiar foarte interesati de subiect.Poti sa faci o lista de functii dintr-o firma in ordinea nivelului interesului pe care ar trebui sa-l trezeasca articolul tau?
18 Noiembrie 2004, 08:40:52