Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Windows vs. Linux

17 Noiembrie 2004



Windows versus Linux este genul de dezbatere fara sfarsit, in care ambele parti au argumente imbatabile. Este o dezbatere similara celei barbati vs femei in care subiectele in discutie sunt complexe, evolutia de durata, situatia concreta greu de cuantificat si in in cele din urma se ajunge la reactii emotionale. Argumentele au o baza solida insa totul depinde de sistemul referential.


Fara a recunoaste ca Linux reprezinta o amenintare, Microsoft a initiat campania Gets The Facts prin care au fost prezentate studii comparative ale platformelor proprii cu Linux si Unix. Studiile au fost realizate, independent sau la cererea Microsoft, de catre nume precum Forrester sau Yankee Group. Ca reactia la aceasta campanie, Novell a adoptat o pozitie ferma si considera ca Microsoft expune datele fragmentat si ignora cresterea de 50% pe care Linux a inregistrat-o in 2003 (sursa IDC).


Cum nimeni nu pune la indoiala rezultatele acestor studii totul se rezuma la utilizarea si interpretarea unor rezultate in favoarea uneia sau altei dintre parti.


Ma voi referi in continuare la studiul independent Yankee Group „Linux, UNIX and Windows TCO Comparison“, realizat pe un grup de 1000 de specialisti IT la nivel mondial. Studiul si-a propus sa raspunda la intrebarea „ofera Linux un semnificativ mai bun TCO si ROI decat Windows sau UNIX?“


Rezultatul a fost unul pe masura temei puse in discutie Da si Nu. Piteti citi in continuare un executive summary in varianta originala:


„Yes, corporate customers report Linux provides businesses with excellent performance,reliability, ease of use and security. Yes, Linux is a viable alternative to UNIX and Windows. In addition, Linux is the most serious competition to Microsoft’s dominance in the server operating system market to date.
No, despite the hype, Linux is not superior to UNIX and Windows Server 2003. Linux is the technical equivalent of UNIX and Windows Server 2003. In large enterprises, a significant Linux deployment or total switch from Windows to Linux would be three to four times more expensive and take three times as long to deploy as an upgrade from one version of Windows to newer Windows releases.
Linux shows measurably improved TCO compared with UNIX and Windows in small firms, in organizations with customized vertical applications and in “greenfield” networking situations where there is no existing software infrastructure.
The most surprising survey revelation: More than 90 percent of the 300 large enterprises with 10,000 or more end users indicated a significant or total switch from Windows to Linux would be prohibitively expensive, extremely complex and time-consuming, and would not provide any tangible business gains for the organization.”


Dupa ce ati parcurs acest text este simplu sa realizati ce parte din studiu citeaza Gets The Facts si ce parte citeaza replica Novell, fara ca una dintre surse sa fie rau intentionata.


Microsoft trebuie sa accepte insa ca Linux capteaza atentia tot mai multor utilizatori si ca va castiga in continuare procente din piata. Linux va avea castig de cauza cu predilectie in regiunile in curs de dezvoltare (Asia-Pacific, America de Sud, Europa de Est) dar si pe anumite piete verticale din Europa de Vest. De asemenea, bugetele in scadere vor determina unele institutii publice si de invatamant sa adopte Linux. Asa cum atesta si studiul Yankee Group, Linux poate fi un inlocuitor pentru Windows cu predilectie in organizatii mici, cu activitati bine definite si aplicatii «off-the-shelf» care nu isi pot permite licentele Microsoft sau hardware UNIX. Trebuie amintit insa si faptul ca distribuitorii si vendorii de Linux, HP, IBM, Novell – SuSe si Ximian, RedHat, ofera suport tehnic, service, licente si garantii, ceea ce face ca Linux sa devina o afacere destul de profitabila si care incepe sa semene destul de mult cu Windows.


Ca o concluzie, Studiul Yankee afirma ca TCO si ROI pentru Linux, pot fi mai mici, comparabile sau mai mari decat pentru Windows, depinzand de caracteristicile concrete ale fiecarei companii.


Cum subiectul este prea complex pentru un singur articol, vom reveni cu detalii in editia viitoare, cand vom pune sub analiza studiul Forrester „Este Linux mai sigur decat Windows?“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Calin
Comentariul meu nu este unul de specialitate si se refera tocmai la lipsa mesajelor comentarii la adresa articolului lui Gabriel. Cu toate ca am auzit unele opinii pe la colturi de birou (nu de cafenele)lipsesc (inca) comentariile deschise, pe fata, barbatesti. Adica doar citim si inghitim galusca fara sa spunem nimic?
18 Noiembrie 2004, 08:57:35
george
Linux este prea frumos ca sa fie comparat cu un junk facut pe genunchi in graba, pentru marketing, precum windows in care daca ma chinui putin scriu un virusache destul de puternic in 30 de minute( si asta datorita breselor de securitate din sistem)
10 Aprilie 2010, 06:38:03