Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un proiect ca la NASA: Compania Nationala de Transport Aerian Regional

17 Noiembrie 2004Viata omului modern sta mai mult ca oricand sub semnul mobilitatii, vitezei, eficientei, comprimarii timpului si a spatiului. Vazut prin prisma acestor noi valori, un sistem de transport regional door-to-door, ce utilizeaza ca vector de transport o aeronava de mici dimensiuni, ar raspunde perfect nevoilor de deplasare ale „omului recent“. Institutul National de Cercetari Aerospatiale (INCAS) a lansat deja un proiect in acest sens prin care urmareste infiintarea unei Companii Nationale de Transport Aerian Regional (CNTAR). Proiectul isi propune organizarea, dezvoltarea si exploatarea unei infrastructuri specifice transportului aerian regional la nivelul Romaniei si in imediata vecinatate, in cadrul unui parteneriat public-privat, cu implicatii majore in dezvoltarea regionala. Conceptul a fost lansat chiar anterior celui similar promovat in momentul de fata in SUA de catre NASA si cunoscut sub numele de Small Aircraft Transportation System.

Sa ne imaginam cum ar arata intr-un astfel de sistem o cursa Bucuresti-Timisoara. O companie de taximetrie ne ia din fata casei si ne duce la marginea Capitalei. Acolo vom fi imbarcati intr-un Aerotaxi si vom ajunge in scurt timp in Timisoara. O alta companie de taximetrie ne preia si ne duce in locul unde avem, de exemplu, o intalnire de afaceri sau locul de munca. in cursul aceleiasi zile ne putem intoarce in Bucuresti. Costul estimat al unei curse dus-intors este de 60 de euro si ar putea fi operationala din 2007.

Pana atunci trebuie insa puse la punct cele 3 proiecte care stau la baza ideii de CNTAR:

 • AeroNET – Sistemul de transport regional „Door-to-Door” bazat pe „FreeFlight”
 • AeroTAXI – Aeronava de transport pasageri de 12 locuri. Pret 500 000 euro
 • AeroSistem – Reabilitarea sistemului de aerodromuri la nivel national

  Proiectul este vazut ca o afacere, din a carei exploatare sa poata fi indeplinite conditiile necesare relansarii economice in trei directii principale:
 • Dezvoltarea la nivel regional a unei infrastructuri specifice transportului aerian, in prezent neutilizata si cu potential de afaceri ridicat. (Aeroporturi cu piste semi-amenajate pe terenuri existente in folosinta comunitatilor locale, gen foste aerodromuri, islazuri comunale, care pot fi relativ usor intretinute)
 • Dezvoltarea unui proiect de aeronava de transport usor ce urmeaza a fi proiectata si realizata in Romania
 • Atragerea in circuitul economic al unor zone si regiuni relativ izolate si infiintarea de noi locuri de munca

  „In plus, realizarea si dezvoltarea unei aeronave de transport usoara, proiectata si realizata in Romania va permite si mentinerea potentialului tehnologic si de cercetare in domeniul aeronautic in Romania. Necesitatea unui proiect de acest tip este vitala pentru industria aeronautica in vederea mentinerii capacitatilor de productie si de cercetare la un nivel competitiv, precum si in vederea mentinerii unui mare numar de locuri de munca specializate“, considera Ph.D Catalin Nae, coordonatorul proiectului.

  In conditiile realizarii calendarului propus, rezultatele vor fi urmatoarele:
 • infiintarea unei retele cu 25 aerodromuri la nivel national
 • Operarea cu un numar de 50 aeronave zilnic in 2-3 curse pe zi
 • Transportarea unui numar total mediu de 1.000 pasageri / zi

  Sistemul de transport regional va forma o infrastructura paralela cu cea nationala.Gratie noului sistem de transport, descentralizat, pilotul va avea o capacitate de decizie sporita pentru a-si configura traseul, numarul escalelor, avand la bord toate informatiile utile: meteo si cele legate de pozitie. Dupa cum ne-a spus Ph.D Catalin Nae, finalizarea proiectului sta insa sub semnul intrebarii: „Toate cele 3 proiecte care stau la baza CNTAR au debutat. Aeronava este proiectata, urmeaza sa fie certificata si va exista fizic in toamna lui 2005. Deja sunt aproximativ 40 de terenuri distribuite la nivel national care maine pot fi folosite ca aerodromuri. Sub aspect tehnic nu exista impedimente pentru finalizarea proiectului. Intrarea in productie depinde de generarea unui consortiu care sa exploateze financiar aceasta afacere. Daca nu, proiectul tehnologic va fi vandut.“

  In Romania nu s-a fabricat niciodata o aeronava de pasageri. Au existat doar incercari de proiecte pentru aeronave de dimensiuni ceva mai mari, gen ATR, IAR 705, 707, aeronave de 40 de locuri, mult prea mari fata de gradul de incarcare optim, cu costuri de exploatare ridicate si inoperabile pe piste semiamenajate. Singurele aeronave existente in Romania, comparabile cu Aerotaxi, sunt cateva BN2, de conceptie britanica, produse de ROMAERO, dar care au resursele terminate. Comparativ, 1BN2 produs in Romania este mai scump decat un Aerotaxi cu 50-60%, dar se afla la un nivel tehnic mai scazut.

  In anii 90 au existat cateva companii de transport care au utilizat aeronave cu elice in incercarea de a face curse regulate intre centrele importante. Din pacate gradul de umplere a fost scazut, iar consumurile mari din cauza tipului de aeronava folosit. in plus, liberalizarea spatiului aerian inca nu se aplica, acesti operatori fiind nevoiti sa utilizeze aerodromuri si servicii de survol foarte scumpe.


 • Parerea ta conteaza:

  (0/5, 0 voturi)

  Lasa un comentariu  trimite