Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cartea: intre hartie si display

17 Noiembrie 2004



Impactul pe care il au serviciile IT asupra societatii contemporane nu ocoleste nici cultura. Conceptul de „carte“ ca mod de transmitere a ideilor, concept asociat cu hartia si exploatat la maximum prin inventia lui Gutenberg intra intr-o noua epoca: digitizarea. Daca ideile raman aceleasi suportul de transmiterea se schimba. Proiectul Biblioteca Nationala Virtuala are ca obiectiv constituirea unei biblioteci accesibile prin intermediul Internetului, pornind de la descrieri bibliografice, respectiv texte digitizate. Biblioteca Virtuala va integra doua componente majore: un catalog de descrieri bibliografice – Catalogul Electronic al Bibliotecii Virtuale si un depozit de date full-text – Depozitul de publicatii digitizate. Printre beneficiarii acestui proiect se regasesc: persoane interesate in consultarea catalogului electronic sau a publicatiilor digitizate, bibliotecari si alti specialisti in domeniu, critici literari, profesori, studenti, elevi.


Provocarea unei noi scrieri
„In prezent, intreaga umanitate traieste uriasa provocare a unei noi scrieri. Asistam la formarea unui bun cultural comun de dimensiune planetara, bun patrimonial inepuizabil si de o bogatie infinita. Economia cunoasterii implica virtutea de a cauta informatii si de a acumula cunostinte. De aceea, viitorul Romaniei va fi determinat intr-o masura covarsitoare de cucerirea spatiului virtual. Forta potentiala a natiunii se va regasi in Biblioteca Nationala Virtuala”, a precizat Florin Rotaru, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti.


In spatele proiectului se afla o aplicatie dezvoltata de Softwin ce pune la dispozitie facilitati de cautare a cartilor in functie de titlu, autor, subiect, editura s.a. Exista si posibilitatea de a consulta textul integral al lucrarilor disponibile pe web si de a exploata informatiile asociate acestora (glosar, variante, s.a.). De asemenea sunt puse la dispozitia amatorilor facilitati de lucru colaborativ precum integrarea de „semne de carte“ (bookmarks) in textele digitizate, introducerea de adnotari asupra continutului sau construirea propriului „raft virtual“ prin selectarea mai multor opere literare si plasarea acestora intr-o zona care poate fi consultata ulterior, economisindu-se astfel efortul de regasire a operelor dorite. Aplicatia are o structura scalabila care permite dezvoltari ulterioare prin diversificarea functionalitatilor si prin includerea de noi parteneri-furnizori de descrieri bibliografice sau de documente digitizate.


Functionala din decembrie
Prima etapa a acestui proiect, Biblioteca Metropolitana va deveni functionala in decembrie si accesibila publicului din ianuarie 2005. Fondurile au fost puse la dispozitie de Primaria Bucuresti insa fondul de carte in format electronic este unul pus in comun de mai multe biblioteci din tara. Proiectul, care se va extinde la nivel national va ingloba si un sistem de video conferinta, un intranet ce va permite comunicarea facila intre filiale, lansari simultane de carte, grupuri de lucru etc.


Nu am reusit sa aflu cate opere literare in format electronic vor fi disponibile in decembrie prin Biblioteca Metropolitana Virtuala insa este cert ca succesul acestui proiect depinde aproape exclusiv de existenta unui fond de carte virtuala suficient de bogat si valoros. Trecerea de la permisul de biblioteca la user-name si parola sau macar folosirea simultana a acestora cere un mare efort din partea institutiilor de cultura. Biblioteca Virtuala este un proiect national care necesita implicarea nu numai a bibliotecilor publice ci si a universitatilor, editurilor sau altor companii private.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite