Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Quo vadis Oracle?

30 Aprilie 2009



Toate companiile mari din domeniul IT au făcut achiziţii majore în ultimii ani, însă o focalizare pe cazul Oracle este nesesară şi justificată atât prin obiectivele foarte îndrăzneţe ale lui Larry Elison (CEO), cât şi prin exorbitantul buget de peste 37,5 miliarde USD alocat până acum. (suma este parţială, deoarece pentru unele achiziţii nu a fost făcută publică valoarea).

Larry Ellison, vizionarul şef al Oracle, făcea publică la începutul anilor 2000 intenţia de a transforma compania dintr-un simplu dezvoltator de baze de date (ce e drept, lider mondial pe acest segment) în cel mai important producător global de software pentru categoria enterprise.


La vremea respectivă, astfel de declaraţii ar fi putut să treacă drept fanteziste, însă anii care au urmat au arătat că Larry Ellison chiar vorbea serios. Dincolo de orgolii, atracţia era o piaţă (aplicaţii software corporate) evaluată, în 2008, la circa 47 miliarde USD, însă destul de fragmentată la nivel de jucători. Mai mult, după epoca dotcom-urilor preţul multor companii scăzuse, ceea ce făcea posibilă o mişcare de consolidare.


Peste 40 de companii achiziţionate

În ultimii 5 ani, Oracle a achiziţionat peste 40 de companii, dintre care 10-15 foarte importante. Acest demers a lărgit portofoliul companiei cu cele mai diverse produse şi a deschis calea spre abordarea unor pieţe complet noi. Unele achiziţii au reprezentat o luptă aprigă cu principalii competitori, altele au fost achiziţii ostile, iar în unele cazuri compania vizată a fost cumpărată de alţii, cum a fost cazul VM Ware achiziţionată de EMC. Totuşi Oracle a reuşit să formeze un portofoliu cu cele mai reprezentative produse, fie că este vorba de solutii (Project Management – Primavera, CRM – Siebel, HR- PeopleSoft) sau verticale (Retail – Retek, Banking – Iflex ) sau chiar de tehnologii noi (Servere – SunMicrosystems). Din punct de vedere al valorii, cele mai importante achiziţii au fost PeopleSoft cu 10,3 miliarde USD şi BEA Systems cu 8,5 miliarde USD, însă cele mai strategice par cele cros-verticale: Primavera (liderul pieţei de Project Management) şi Sun Microsystems (servere, sistemul de operare Solaris, uneltele de dezvoltare Java).

SunMicrosystems, cea mai recentă achiziţie

În cazul Sun, ultima companie intrată în familie, Oracle a profitat din plin de retragerea ofertei IBM în urma nemultumirilor financiare şi, în câteva zile, a plusat cu 10 cenţi per acţiune (9,50 faţă de 9,40 cât oferise IBM) şi a câştigat. Suma finală a fost de 7,4 miliarde USD, însă, având în vedere cash-ul existent în conturile Sun, valoarea reală este de circa 5,6 miliarde USD. Fără să fie cea mai mare investiţie, oficialii Oracle au afirmat că nivelul aşteptărilor este foarte mare şi că achiziţia SUN ar trebui să genereze mai mult profit decât achiziţiile combinate ale BEA, PeopleSoft şi Siebel. Mai mult, Larry Ellison a declarat că achiziţia SUN va transforma profund industria IT, pentru că, pentru prima dată, se vor combina cele mai eficiente aplicaţii enterprise cu cele mai performante tehnologii de mission-critical computing.

Efortul de integrare

Pe parcursul acestui demers, Oracle a anunţat unul dintre cele mai importante planuri de consolidare: Project Fusion, proiect prin care toate aplicaţiile achiziţionate urmau să fie orchestrate pe o platformă unică de middleware. Migrarea către Project Fusion implică un efort colosal, atât prin numărul şi complexitatea soluţiilor, cât şi prin redundanţa inevitabilă. Oracle va trebui să identifice în multitudinea de tehnologii care au cele mai mari perspective. Spre exemplu, mai multe produse middleware din portofoliul BEA Systems, achiziţionată anul trecut, se suprapun cu unele din oferta Sun, cumpărat în aprilie 2009. Oracle a dovedit până în cazurile Siebel, Retek Peoplesoft că are capacitatea de a integra produsele achiziţionate, însă procesul este unul de durată, iar ultimul an a fost destul de aglomerat.


Eforturi de integrare se depun şi la nivel de suport. La finele anului trecut au apărut primele informaţii concrete despre Orion, proiectul Oracle de a unifica toate serviciile de suport într-o singură platformă contact-center, bazată de tehnologie Siebel. Platforma acoperă deja produse ca Peoplesoft, Siebel, JDE, Hyperion şi va fi finalizată în 2009 prin includerea suportului pentru Oracle eBusiness Suite şi Oracle server. Serviciul, denumit anterior Metalink a devenit acum MyOracle Support.


Perspective?


Achiziţiile ar putea schimba fundamental business-ul Oracle, unii analişti de peste ocean afirmând chiar că prin existenţa unui portofoliu de soluţii open-source foarte bogat, compania ar putea trece, pe termen lung, de la un model bazat pe vânzare de licenţe la unul orientat pe mentenanţă şi servicii. Dincolo de integrarea produselor, pasul cel mai greu pentru Oracle este integrarea acestor companii în structura organizaţională proprie, mai ales că la nivel de cultură de organizaţie, cel puţin în cazul Sun, diferenţele sunt considerabile. După preluarea Siebel/JD Edwards, peste 5000 de persoane au fost concediate. Similar HP, după achiziţia EDS, a fost nevoit să opereze concedieri masive pentru că o mare parte din activităţile de marketing, vânzari, logistică se suprapuneau. Doar câteva dintre cele 40 de companii au avut o activitate concretă în România. Situaţia este diferită în cazul Primavera reprezentată de Totalsoft care a şi avut rezultate deosebite pe acest segment şi în cazul Sun, care fără sa aibă o cotă de piaţă considerabilă avea totuşi o reprezentanţă şi o serie de parteneri locali.


Încotro se îndreaptă Oracle e greu de evaluat. La nivel de soluţii se doreşte migrarea tuturor clienţilor pe platforma Fusion, însă procesul este de durată, dar şi introducerea unor tehnologii noi pe segmentul de virtualizare. Ce se ştie sigur, pentru că Ellison a spus-o în public, este că strategia pe termen scurt vizează detronarea SAP de pe poziţia Nr. 1 în piaţa de profil, creşteri anuale de circa 20%, precum şi o viaţă mai liniştită pentru investitori. Tind să cred că în materie de achiziţii va urma o perioada de acalmie, chiar şi rechinii cei mai au nevoie de o perioadă de digestie.








Tags: Oracle, Achizitii

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite