Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criza poate fi benefică pentru construcţii

30 Aprilie 2009




Chiar şi în aceste condiţii, foarte puţine companii româneşti de construcţii apelează la firme specializate de project management. Acest lucru s-a întâmplat până acum deoarece piaţa a permis, explică Găitan, valoarea contractelor fiind extrem de generoasă faţă de costurile operaţionale şi materiale.


„Nu acelaşi lucru se întâmplă în companiile străine, care operează în sectorul construcţiilor ca dezvoltatori sau în contractele de infrastructură. Acolo, cerinţele pentru PM sunt clare, exact definite, cooperarea cu Agenţiile de Project Management se face întotdeauna, iar rezultatele sunt pe măsură”, adaugă reprezentantul Europroiect Estate.


În general, un constructor nu va angaja temporar un manager de proiect, ci va încerca să îşi formeze o echipă, pe care să o poată folosi pentru o perioadă cât mai lungă de timp.


„Sunt destul de rare cazurile când o firmă specializată în project management sau aşa-numiţii free-lanceri sunt angajaţi temporar şi asta se întâmplă în urma unor cereri exprese din partea beneficiarului”, menţionează Florin Popa.


Şeful de şantier nu e project manager

Deşi este o persoană foarte importantă, şeful de şantier acţionează mai mult la nivel operativ, pe când managerul de proiect operează la nivel executiv. Atribuţiile fiecăruia sunt total diferite.


Cu toate acestea, această confuzie persistă în majoritatea companiilor de construcţii româneşti care, din dorinţa de a se alinia la stilul actual de dezvoltare economică, pe bază de Programe, Portofolii şi Proiecte, au numit ca manager de proiect diferite persoane din firmă, fără să implementeze şi o metodologie de project management şi fără să investească în cursuri de project management pentru formarea competenţelor necesare.


„Un şef de şantier va cunoaşte în profunzime şantierul de care răspunde, dar datoria managerului de proiect va fi să coordoneze întreg mecanismul, să prevadă şi să preîntâmpine problemele, înainte de a apărea. La sfârşitul zilei, şantierul reprezintă întotdeauna doar vârful aisbergului într-un proiect”, spune Florin Popa.


Utilitatea soluţiilor EPM pentru construcţii

Din păcate, în România, extrem de puţine firme de construcţii utilizează efectiv soluţiile de Enterprise Project Management care, folosite bine, asigură controlabilitatea milimetrică a evoluţiei proiectelor.


Marius Găitan menţionează că, în sectorul construcţiilor în România, tonul este dat de „profit”, care, în comparaţie cu „incertitudinea” afacerii, este determinant.


„Constatăm că o multitudine de firme, sfidând nivelul ridicat de risc din sectorul construcţiilor, încearcă să găsească cheia succesului, angrenându-se în realizarea unor părţi mai mici sau mai mari dintr-o construcţie. Dimensiunea proiectelor în care se implică o societate de construcţii este aleasă în funcţie de propria capacitate logistică, iar firmele care au capacitatea să gestioneze proiecte mari au o rentabilitate mai bună şi rezultate financiare pe măsură. Proiectele mari, împreună cu managementul acestora se reorientează către companiile care au dobândit deja experienţă în domeniul project managementului, iar aici întâlnim integrate soluţii EPM”, spune Găitan.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite