Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criza poate fi benefică pentru construcţii

30 Aprilie 2009




În ceea ce priveşte companiile de construcţii româneşti, e nevoie de o schimbare majoră în modul de organizare şi de abordare a proiectelor. Este vorba de mai mult decât simpla revizuire a managementului costurilor şi specializarea unor angajaţi.
„Dacă i-a speriat criza pe dezvoltatori? La început sigur că nu, dar acum cred că termenul mai potrivit ar fi «i-a îngrozit». Lipsa aproape totală a managementului riscurilor, a planurilor de contingenţă şi a unei viziuni îşi va produce efectele pe termen mediu şi scurt, fenomenele de «îngheţare» a unor lucrări şi scoaterea în şomaj a zeci de mii de muncitori sunt doar vârful aisbergului. Jos, la bază, stau contractele cu entităţile ce asigură finanţarea lucrărilor respective, contractele cu sponsorii proiectelor şi dead-line-urile, adică cealaltă faţă a analizelor cost-beneficiu şi a responsabilităţilor contractuale din întreg lanţul ciclului de viaţă a fiecărui proiect şi produs”, spune Marius Găitan.


Managementul unui proiect de construcţii nu este un proces de management intern a unei singure companii, ci este unul de coordonare şi reglare a tuturor elementelor necesare atingerii obiectivelor.


Florin Popa nu crede că se poate vorbi de teamă în rândul dezvoltatorilor.


„Criza curentă afectează cu siguranţă piaţa construcţiilor din România şi, cred eu, va genera schimbări semnificative pe mai multe direcţii: selecţia companiilor active, creşterea nivelului de performanţă şi redirecţionarea pe termen scurt sau mediu al domeniilor de interes. În privinţa abordărilor, în momentul de faţă specializarea angajaţilor sau achiziţia de soluţii IT pot reprezenta doar parţial o soluţie, care, pentru a fi eficientă, va trebui dublată de alte demersuri: diversificarea domeniilor de activitate, extinderea gamei de servicii, asimilarea de proceduri şi tehnologii noi pe fondul unui nivel ridicat de flexibilitate financiară”, adaugă Florin Popa.


Aşadar, pentru sectorul construcţiilor din România criza este benefică. Criza şi pătrunderea unor companii străine de construcţii pe piaţa românească vor trebui să producă unele schimbări majore în concepţia managerilor români, dacă vor dori să rămână competitivi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite