Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Windows contra Linux

01 Mai 2009



Într-o dimineaţă rece de ianuarie am intrat în biroul lui Adrian Tudor de la Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, institut aflat undeva în centrul Bucureştiului. Urma să realizez un interviu cu Adrian Tudor (IT Manager la acest Institut), treabă care nu durează de obicei mai mult de 1 oră. Întâlnirea a durat mai mult de 4 ore... Mi-a făcut mare plăcere să stau de vorbă cu un om care a pus multă pasiune şi a construit o infrastructură IT de invidiat chiar şi pentru o organizaţie mult mai mare decât ISPH. Şi am găsit acest om la un institut de proiectări, ceva care credeam să nu mai existe în România.

ISPH (Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice)-S.A. este o societate cu o veche tradiţie în domeniul proiectării energetice, având peste 60 de ani. În 1963, departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE) şi s-a constituit Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH).


Institutul are o infrastructură IT în sediul din Bucureşti, actualmente având în reţea peste 200 de calculatoare şi aproximativ 250 de utilizatori.


Situaţia iniţială

Vechea infrastructură a ISPH era bazată pe Linux şi Windows 2000 Standard. “Acum 10 ani aveam o infrastructură extrem de “deschisă”. Aveam un server Linux, iar accesul se făcea necontrolat la Internet şi resursele companiei. Practic, fiecare îşi instala ce dorea pe staţiile de lucru, iar ISPH nu avea un departament IT. Infectarea staţiilor de lucru cu diverşi viruşi era o problemă curentă şi nu existau niciun fel de politici de securitate. Existau foarte mulţi timpi morţi pentru devirusarea şi reinstalarea staţiilor, timpi morţi care afectau derularea proiectelor din institut. Cu trecerea timpului, s-a ajuns la concluzia că este necesar un departament specializat pentru a gestiona o infrastructură IT cât mai mare şi s-au făcut primele achiziţii în acest sens”, a precizat Adrian Tudor - IT Manager – ISPH.


De asemenea, sistemul nu permitea implementarea unor politici corespunzătoarea de acces la documente. Pentru institut, know-how-ul angajaţilor şi proiectele realizate sunt o resursă de bază, lipsa unor instrumente de control şi de restricţionare a accesului la documente dovedindu-se o lacună importantă a vechii infrastructuri.


“Arhitectura bazată pe Linux se caracteriza printr-un caracter artizanal. Aveam un server de mail open source pe Linux, server pe care trebuia să-l „resuscităm“ foarte des şi care s-a dovedit extrem de instabil pentru utilizarea în mediul de business. Totul se făcea manual, atât pe serverul de mail, cât şi în general pentru infrastructura IT, acest lucru conducând la irosirea de resurse şi timp”, a precizat Teodor Stancu, Inginer Colectiv IT – ISPH.


Soluţia

“Ţinând cont de neajunsurile majore ale infrastructurii bazate pe Linux, am luat decizia de a schimba în totalitate sistemul de operare. Am analizat piaţa şi tehnologiile alternative, ajungând destul de rapid la concluzia că infrastructura bazată pe Windows Server se potriveşte cel mai bine cu nevoile noastre”, a precizat Adrian Tudor.


În prezent, infrastructura include 7 servere pe platforma Windows, precum şi 2 servere pentru soluţia de securitate şi supraveghere video. Pe servere este instalat Windows Server 2003 Standard Edition, iar pe staţiile de lucru sistemul de operare Microsoft Windows XP şi Windows Vista. ISPH intenţionează să realizeze într-un orizont de timp determinat upgrade-ul la Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7 şi Windows Server 2008. Peste această infrastructură, sunt
instalate diverse produse software de proiectare specifice activităţii institutului.


ISPH utilizează Exchange Server 2007, soluţia fiind integrată cu Active Directory. Suplimentar, este disponibil serviciul de acces via web la soluţia de colaborare OWA (Outlook Web Access). În plus, Adrian Tudor ne-a declarat că urmează să facă disponibil pentru angajaţii institutului şi serviciul OMA (Outlook Mobile Access), infrastructura fiind în totalitate pregătită să ofere acces pe terminalele mobile.


Pe partea de firewall, VPN şi monitorizare acces pe Internet este folosit ISA Server 2007. În plus, ISPH utilizează System Center Configuration Manager 2007 SP1 pentru managementul infrastructurii IT, soluţia având o importanţă majoră în monitorizarea accesului la diverse resurse.


Lăudabil este că tot proiectul de implementare a fost realizat numai cu efort intern din cadrul institutului. În prezent, departamentul IT are în componenţă 7 persoane, printre aceştia numărându-se doi oameni cu certificări MCP (în curs de certificare MCSE), un MSCSA şi 3 tehnicieni IT care au urmat cursurile de Microsoft Support Desktop Technician (în curs de certificare MCSDT). “Nu poţi să faci ceva profesional fără o instruire adecvată. În general, partea cu instruirea nu prea se poartă pe la noi, iar învăţatul „din auzite“ nu este o soluţie pentru a realiza lucruri de valoare”, a precizat Adrian Tudor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
George
Un atac nefondat la adresa Linuxului... Un titlu total nepotrivit, un interviu total aiurea... Domnule Adrian Tudor - IT Manager – ISPH... Felicitări pentru că aţi creat din "nimic" o "infrastructură IT de invidiat" ... doar atât. ... că arhitectura de acum 10 ani era foarte "deschisă" asta nu însemna că nu putea fi remodelată după bunul dvs. plac folosind tot soluţii Linux Enterprise (nu dezvolt subiectul)... Cu siguranţă dvs eraţi mai bine pregătit in soluţiile Microsoft şi acesta a fost principalul motiv pentru care aţi făcut această alegere. Cel puţin pe viitor încercaţi să fiţi obiectiv când mai aveţi de făcut asemenea comparaţii. Administrare uşoară a noii infrastructuri! PS... Nu sunt susţinător Linux sau Windows... ci merg pe ideea "unealta potrivită la jobul potrivit"
06 Mai 2009, 06:51:31
si eu
da... am un titlu mai bun pentru acest articol ... "cum sa spargi oua fara sa faci omleta"
06 Mai 2009, 08:20:21
Utlizator windows
Da, solutia este simplu de implementat si de utilizat, dar nu e nici cea mai sigura si nici cea mai ieftina. Si cand toate institutiile private folosesc linux datorita costurilor reduse si a stabilitatii ridicate atunci statul foloseste windows pe servere IBM de ultima generatie. Sper ca (virgula) costurile sunt pe masura solutiilor. Daca mergi la cadastru, si ei au servere ibm si echipamente de retea CISCO, windows 200n server. Cat priveste limitarea retelei anterioare, aceasta se datoreaza lipsei de specialisti si nu capacitatilor GNU/LINUX. Poate ca ar trebui sa apelati la redhat, poate economiseste si statul pe timp de criza. Toate cele bune.
19 Noiembrie 2009, 10:20:47