Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Linux şi criza economică

01 Mai 2009



Efectele crizei curente asupra mediului economic se simt în două planuri. Dacă, pe termen scurt, criza provoacă o contracţie a pieţei şi reducerea cheltuielilor generale cu IT-ul, pe termen lung, în anii următori revenirii din criză, efectele pot consta în schimbarea unor paradigme de abordare a priorităţilor şi investiţiilor în tehnologie. IDC consideră că Linux ar putea fi un câştigător pe termen lung dacă se va poziţiona conform acestor tendinţe.

Inevitabil, criza economică afecteză şi piaţa de Linux, totuşi IDC consideră că impactul crizei asupra ecosistemului Linux va fi mai redus decât asupra altor platforme şi, în plus, revenirea va fi mai rapidă. Previziunile IDC arată o creştere, în 2009, de 21% a investiţiilor în aplicaţii legate de Linux, în vreme ce piaţa de software în general va înregistra o creştere de doar 2%. (fig. 1)



fig.1


Pe termen mediu, IDC consideră că proiectele software legate de Linux vor fi în topul creşterii cu o rată anuală de 23,6% pentru perioada 2009-2013. Cheltuielile induse de Linux se aşteaptă să crească de la 12,3 miliarde USD în 2008 la 35,5 miliarde în 2013. Prin comparaţie, piaţa de software în întregime va creşte, pentru aceeaşi perioadă, cu 5%, iar proiectele de Unix şi Windows cu 1,8% (de la 69 la 74 miliarde) şi respectiv 6,6%. ( de la 149 la 206 miliarde). (fig. 2)




fig.2


Criza creşte rata de adopţie

La începutul anului, IDC a realizat un studiu ,,Linux adoption in a Global Recession“ privind tendinţele în adopţia Linux din care a reieşit că: 55% dintre participanţi au un server funcţional pe Linux, 39% au un server pe Unix şi 97% au servere pe Windows. 62% dintre respondenţi au afirmat însă că bugetul IT pentru anul următor a fost fie redus, fie redirecţionat către investiţii strategice. În acest context, 53% dintre participanţi au afirmat că intenţionează să crească adopţia Linux la nivel de servere, iar 48% au planuri pentru introducerea Linux la nivel de staţii de lucru, ca rezultat direct al schimbării strategiei IT pe fondul crizei. La nivel regional, companiile din Asia-Pacific sunt cele mai orientate către Linux (73%) urmate de companiile americane (67%). (fig. 3)



fig.3


Virtualizare şi Cloud computing

Un alt avantaj pentru Linux este compatibilitatea cu două dintre cele mai importante tendinţe din industrie: virtualizarea şi cloud computing. Adoptarea tot mai accelerată a soluţiilor de virtualizare va atrage şi o creştere a utilizării, având în vedere drepturile nelimitate de replicare aferente multor subscripţii premium de Linux. Mai mult, tehnologii noi precum XEN hypervisors sunt incorporate în majoritatea distribuţiilor de Linux.


Cloud computing este un domeniu în care Linux are deja succes şi va continua să se extindă. IDC nu consideră că această platformă next-generation va avea un impact direct asupra Linux, însă va genera o creştere a consumului de soluţii open-source.


Cloud Computing are aplicabilitate pe trei direcţii:


• servicii de infrastructură: CPU, networking, stocare, prezentate ca o maşină virtuală pe web pe care utilizatorii îşi pot instala un sistem de operare şi diverse aplicaţii
• platforme: sisteme de operare găzduite în cloud
• aplicaţii: o întreagă paletă de aplicaţii din categoria denumită în mod curent SaaS (Software as a Service).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite