Cel mai performant centru de nanotehnologie din Europa de SE şi-a deschis porţile
Există domenii în care se poate lucra numai în condiţii de curăţenie de 1000 de ori mai bune decât într-o sală de operaţii. Lansat luna aceasta, Centrul IMT Minafab (IMT support centre for MIcro- and NAnoFABrication) are în dotare astfel de echipamente, iar partenerii economici sunt aşteptaţi cu proiecte inovatoare. Acad. Dan Dascălu, director general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Micro şi Nanotehnologie, ne-a vorbit despre importanţa acestui centru.
Prin ce se distinge MINAFAB?
În zona noilor state membre UE există extrem de puţine dotări comparabile, iar acolo unde există, sistemul de organizare şi orientarea cercetării nu seamănă deloc cu ceea ce oferim noi. Un centru destul de puternic din Polonia este în continuare unul tradiţional, nu suficient de integrat, nu suficient de deschis.
În IMT am transformat mai întâi unele procese din interiorul institutului, înlăturând bariere şi stimulând pe toate căile colaborarea dintre colective. Am avut colaborări în cadrul diferitelor proiecte de cercetare, însă acum ieşim în mod public cu oferta noastră. Cum finanţarea este tot mai sărăcăcioasă şi perspectiva organizării unor competiţii în domeniul cercetării tot mai slabă, calea mai rapidă şi mai economică este accesarea directă a facilităţilor noastre de către agenţii economici, fără a aştepta luni sau ani în cadrul unui proiect. Astfel, putem valorifica rapid nişte idei şi se pot obţine rezultate destinate fie publicării, fie obţinerii unor dispozitive noi. Ce nu se înţelege de multe ori este că, în prezent, lucrurile evoluează rapid, factorul timp fiind extrem de important. Cunoaşterea a fost importantă întotdeauna, însă acum viteza de circulaţie a cunoştinţelor este mult mai mare. Interacţiunile trebuie să fie multiple şi rapide, lucru posibil numai în cadrul unui centru deschis în care cineva poate - de la o zi la alta - să trimită un mesaj, să fixeze o întâlnire, să vină să discute o posibilă colaborare.
Aveţi în dotare şi cel mai performant microscop electronic de baleaj din România...
Echipamentul are o funcţionare foarte fină care permite obţinerea unei rezoluţii extraordinare. Ca să vezi detalii la scală nanometrică este nevoie de o mărire de un milion de ori, iar microscopul nostru face acest lucru. Ajunge foarte aproape de scara atomică şi moleculară. Acesta este numai unul dintre echipamente. Încercăm să arătăm că noile tehnologii sunt extrem de utile în diverse domenii, ele fiind acum şi accesibile în parteneriat.
În ce mod susţineţi interdisciplinaritatea intr-un astfel de centru?
Construim colective interdisciplinare, un exemplu fiind colectivul denumit “Centrul de nanotehnologii”, care antrenează momentan câteva laboratoare din institut. Vor fi cooptate şi altele prin posibilitatea de a lucra împreună într-un spaţiu prietenos ca dotări şi ca stil de lucru. Promovăm cooperarea interdisciplinară pentru că tematica interesantă se găseşte în zone interdisciplinare (cum ar fi între fizică şi biologie ş.a.m.d.) unde este nevoie de mai mulţi protagonişti. Colaborarea este strict necesară, dar ea trebuie stimulată prin schimburi de cercetători şi prin participarea la formarea noilor specialişti prin masterat sau doctorat. Avem deja câteva proiecte finanţate prin programul naţional de cercetare în diverse parteneriate multidisciplinare.
În contextul crizei actuale ce valoare adăugată aduce MINAFAB pentru economia românească?
Firmele, în special cele mici, pot avea idei valoroase legate de noi produse cerute de piaţă, dar au extrem de rar dotările pe care le oferă Centrul MINAFAB. Dar nicăieri în lume baza valorificării nu este în institutele de cercetare, ci la partenerul din mediul economic. De aceea dorim să atragem parteneri industriali suficient de puternici ca să iniţieze teme de cercetare şi să le cofinanţeze. Noi mergem până la jumătatea drumului, punând la dispoziţie dotările ultramoderne. Dar noul produs este un copil cu doi părinţi – institutul de cercetare şi partenerul economic. MINAFAB înseamnă ofertă de servicii în exterior, potenţial mare de colaborare şi posibilitatea de a aborda tematici importante din punct de vedere economic. Acoperim un ciclu complet de fabricaţie, de la proiectarea asistată de calculator, la realizarea „măştilor” de fabricaţie, caracterizarea materialelor şi proceselor tehnologice, până la testare şi probe de fiabilitate. Deja avem contracte de cercetare sau contracte de realizare a unei microproducţii sau a unor servicii în comun cu câteva firme.
Acad. Dan Dascălu, director general INCD-Microtehnologie
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)