Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romtelecom intră pe business-ul de Internet Exchange

01 Mai 2009



În urma unei investiţii de peste jumătate de milion Euro, Romtelecom a lansat prima platforma de Internet Exchange cu acoperire naţională, intrând astfel pe un business nou, servicii de peering pentru traficul web şi interconectare privată virtuală. Produsul se numeste Balcan-IX şi vizează atât clienţi locali cât şi regionali (Bulgaria, Moldova etc). Serviciile de Internet Exchange se bazează pe o reţea naţională cu o capacitatea de 10 Gigabit Ethernet şi 8 noduri de interconectare, dezvoltată într-o mare masura pe infrastructura deja existenta a Romtelecom.


Serviciul se adreseaza unei piete de cca 2500 de Internet Service Provideri (ISP) care schimba trafic intre retelele proprii si urmaresc o reducere a costurilor pentru acesta. În mod curent, ISP-urile din zone geografice diferite care generează trafic între reţelele proprii apelează la servicii de tranzit printr-o reţea terţă, servicii care au un cost mai ridicat faţă de traficul în regim peering printr-un nod de Internet Exchange. Prin reţeaua de 8 puncte de acces Romtelecom va permite un schimb de trafic la nivel naţional mult mai facil. Peering-ul public national este, de altfel, si principalul element definitoriu al produsului Balcan-IX. Un alt avantaj este că negocierile dintre ISP-uri, serviciile de instalare şi colocare precum şi monitorizarea traficului vor fi mult simplificate, fiecare dintre IPS-urile abonate având un singur partener de discuţie. De asemenea, Romtelecom pune la dispoziţie un serviciu de suport 24/7 şi garantează confidentialitatea datelor. Complementar sunt disponibile şi alte servicii din categoria hosting, interconectare, transport de date etc.


Costul acestui serviciu este determinat de o taxa de colocare şi de un abonament lunar. Pentru lunile urmatoare sunt disponibile mai multe promoţii pentru ISP-urile interesate, constând în gratuităţi atât la taxa de colocare cât şi la abonamentul lunar, peering-ul local (traficul generat la nivelul unui nod de acces) fiind gratuit pana la finele anului.Mai mult, se acordă discounturi pentru clienţii care atrag noi membri în reţea.


Reteaua Balcan-IX este independentă şi autonomă faţă de reţeaua IP a Romtelecom, serviciul fiind gestionat de catre Divizia Wholesale a operatorului. Reprezentanţii Romtelecom consideră că în câteva luni, reţeaua va atinge o masă critică de ISP-uri abonate pentru a livra beneficii maxime. În mod curent, pe piaţa românească, mai există servicii similare însă disponibile doar local sau regional (Interlan, Romanian Network Internet Exchenge -Ronix, Bucharest Internet Exchange-Buhix, Tomis Intenet eXchange – TomIX etc).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite