Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii iau în calcul mobile VoIP

01 Mai 2009



Skype este foarte util dacă vrei să vorbeşti gratuit cu cineva. Serviciul permite utilizatorilor să telefoneze gratuit (voce şi video) de pe un calculator pe altul, folosind VoIP (Voice over Internet Protocol). Ce faci când nu eşti în faţa calculatorului? Simplu: ai posibilitatea de a realiza apeluri VoIP direct de pe telefonul mobil.

Potrivit companiei de consultanţă TeleGeography, Skype a asigurat 8% din toate convorbirile telefonice internaţionale în 2008, în creştere cu 41 de procente faţă de 2007. TeleGeography estimează că în anul 2008 au fost efectuate 384 de miliarde de minute de convorbiri telefonice internaţionale, în creştere cu 12% faţă de anul precedent, însă veniturile generate au fost similare, ca urmare a scăderii tarifelor.


Un alt studiu, efectuat de Disruptive Analysis, arată că serviciile VoIP mobile le vor depăşi pe cele desktop, cu aproximativ 250 de milioane de utilizatori, până în anul 2012. În studiu se mai spune că, pentru ca acest lucru să se şi întâmple, marii operatori vor trebui să folosească tehnologiile astfel încât să exploateze la maxim fiecare spectru alocat. Unii operatori wireless, care nu se vor mai putea lupta cu giganţii din domeniu se vor alia. Google şi-a anunţat intrarea în rândul reţelelor wireless, fiind printre licitanţii pentru spectrul de frecvenţă wireless de 700 MHz. Serviciile de telefonie prin Internet au câştigat foarte mulţi adepţi în ultimii ani. În ţările din Uniunea Europeană există peste 60 de milioane de utilizatori frecvenţi ai acestor servicii.


Softuri destinate telefoanelor mobile


Tarifele extrem de mici pentru convorbiri locale sau internaţionale oferite de programe precum Skype sau Yahoo! Voice atrag foarte mulţi utilizatori, care nu au nevoie decât de o conexiune la Internet şi un software pus la dispoziţie de furnizorul de servicii VoIP.


Aplicaţia Fring este una dintre soluţiile pentru telefoanele mobile care poate fi utilizată de cei care au cont Skype. Programul este disponibil atât pentru telefoanele cu Windows Mobile, cât şi pentru cele cu Symbian. Cei care folosesc sistemul de operare mobil de la Microsoft pot instala direct Skype Mobile, sau aplicaţia Wengo.


Mobile VoIP se bazează pe două tehnologii principale: UMA (Unlicensed Mobile Access), proiectată să permită VoIP să ruleze pe infrastructura GSM mobilă şi SIP, unul dintre cele mai folosite standarde de către serviciile VoIP.


Skype, cel mai mare furnizor de soluţii de telefonie pe internet, vrea să devină numărul unu şi pe telefoanele mobile, însă întâmpină o serie de probleme. Au apărut deja zeci de concurenţi, precum Jajah, RebTel, Jangl şi Jaxtr, care vor să rezolve probleme legate de telefonia mobilă prin internet. Însă traficul pe internet costă mai mult decât apelurile făcute la tarifele din ofertă.


Zapp Global Free şi Zapp E@sy

Acum doi ani, Zapp lansa un serviciu de voce de tipul VoIP, care permite utilizatorilor Zapp să primească şi să efectueze apeluri nelimitate, direct de pe telefonul mobil sau fix, oriunde în lume.


Serviciul Zapp Global Free foloseşte parţial internetul şi permite iniţierea şi realizarea de apeluri între un PC şi mobil sau mobil către PC, fiind un serviciu care se adresează în special utilizatorilor Zapp care doresc să păstreze o legătură cât mai activă cu persoanele care locuiesc în străinătate. Cu Global Free, utilizatorul Zapp beneficiază de un număr nelimitat de apeluri de acest tip, pe când familia, prietenii şi asociaţii lor din străinătate vor suna în România gratuit.


Serviciul este disponibil direct pe telefonul mobil sau terminalul FixTel, fără a necesita instalarea unui software, iar aplicaţia de internet poate fi descărcată gratuit. Pentru doar 4,99 de dolari pe lună, clienţii Zapp pot să sune şi să fie sunaţi nelimitat, pe când pentru utilizatorii de internet care sună un client Zapp, serviciul este gratuit.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite