Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii iau în calcul mobile VoIP

01 Mai 2009




În luna februarie a acestui an, Zapp a lansat primul pachet care combină serviciile de voce, date şi telefonie prin internet. Folosind terminalul Z910i Zapp E@sy, utilizatorii îsi pot apela direct prietenii care folosesc serviciile de voce ale Yahoo! Voice şi Google Talks.


Telefoane mobile care suportă VoIP

În 2007, Nokia a lansat dispozitivul N810, pentru apeluri VoIP. N810 a fost construit pe platforma Linux, piaţa de telefoane mobile construite pe această platformă fiind în creştere. Deşi nu este un telefon propriu-zis, dispozitivul N810 suportă Bluetooth şi permite efectuarea de apeluri prin VoIP.


La Mobile World Congress de la Barcelona din acest an, Nokia a anunţat că va preinstala software-urile produse de Skype pe unele dintre terminalele sale. Astfel, companiile de telefonie mobilă vor trebui să accepte ideea că utilizatorii pot vorbi şi gratis de pe mobil, prin Internet.


Nokia este primul dintre marii producători care a luat decizia de a da undă verde utilizării fără restricţii pe mobile a serviciilor telefonice VoIP. Skype va fi introdus din fabrică pe unele dintre terminalele Nokia din seria N. Pentru început e vorba de terminalele N-97, ce vor apărea pe piaţă din trimestrul al treilea al acestui an.


Skype îşi dezvoltă prezenţa pe sectorul de telefonie mobilă, anunţând că va oferi suport pentru telefonul G1-Android al Google, potrivit Reuters.


Unul dintre telefoanele care nu permit instalarea Skype este iPhone-ul. Analiştii cred că Apple a luat această decizie pentru a nu face concurenţă serviciilor de voce ale companiilor care au un contract de distribuţie pentru iPhone. Cu toate acestea, există o aplicaţie care permite efectuarea de apeluri VoIP – Truphone, care se găseşte în magazinul virtual iTunes App Store şi este gratuită. Calitatea convorbirilor depinde foarte mult de semnalul reţelei 3G, dar chiar şi atunci când acesta este maxim, calitatea nu este foarte bună.


Aplicaţiile software produse de Skype pentru diverse tipuri de dispozitive mobile pot fi descărcate şi în prezent de pe net, dar integrarea acestora este mai dificilă şi oferă puţine opţiuni utilizatorilor. În mai multe ţări, printre care Italia, Spania, Austria şi Marea Britanie, se comercializează deja telefonul Skype, lansat în colaborare cu operatorul de telefonie mobilă 3.


Apelurile telefonice efectuate prin internet au tarife mici sau inexistente. În plus nici nu pot fi interceptate. Conform BBC News, infractorii italieni au început să utilizeze din ce în ce mai mult programe precum Skype pentru a evita interceptarea convorbirilor dintre ei. Ei nu pot fi depistaţi de autorităţi când utilizează Skype, deoarece sistemul de criptare este un secret pe care compania deţinută de eBay refuză să îl dezvăluie poliţiei.


E mult prea devreme să ne întrebăm dacă marii operatori vor abandona frecvenţele tradiţionale şi vor trece la VoIP mobil. Comunicaţiile mobile vor fi mult mai ieftine, însă gratuite se pare că niciodată. Tehnologia VoIP poate deveni cu uşurinţă generaţia următoare de telefonie, însă prezintă câteva dezavantaje. Unul se referă la fiabilitate. Serviciile VoIP rulează în mod normal prin conexiuni Wi-Fi, DSL sau prin modemurile conectate prin cabluri, care sunt predispuse să „cadă”, chiar dacă acest lucru se întâmplă rar. Mulţi utilizatori ai tehnologiei VoIP au găsit deja o soluţie simplă pentru astfel de probleme: redirecţionarea apelurilor către numerele de mobil, astfel încât utilizatorii să nu piardă niciodată apelurile. Unele persoane preferă să nu renunţe definitiv la serviciile telefonice tradiţionale, pe care le păstrează „de rezervă”, în cazul unor căderi ale reţelei VoIP. Alţi utilizatori au dat o altă întrebuinţare telefoanelor tradiţionale, transformându-le în faxuri.


Serviciul de telefonie prin Internet Skype se orientează către sectorul corporate, prin lansarea unei versiuni care se poate conecta la sistemele de telefonie din companii.
Noul program le va permite angajaţilor să telefoneze pe plan local şi internaţional folosind aparatele de telefon normale, în locul căştilor şi microfonului. Deşi majoritatea clienţilor sunt utilizatori casnici, reprezentanţii Skype spun că aproximativ 35% din clienţi folosesc deja serviciul pentru afaceri. Noul produs corporate se va numi Skype pentru SIP.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite