Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Semne bune piata are

16 Decembrie 2004



Majoritatea studiilor din ultimul an: IDC, WITSA, ITC etc ne arata cresteri constante ale pietei romanesti de IT&C, dar mai ales un potential remarcabil. Conform tuturor analistilor, piata romaneasca este un soi de „tanar promitator“ care va da lovitura in viitorul apropiat. Pe langa realitatea ca Romania este una dintre cele mai mari tari ale regiunii ca populatie si intindere, potentialul este dat si de faptul ca Europa ne vrea in Uniune. Aceasta inseamna ca putem, nu putem, infrastructura noastra ar trebui sa fie la nivel european si ca o buna parte din grant-urile UE se vor regasi si in cheltuieli cu IT&C-ul. Au fost incepute proiecte complexe in sectoare cheie precum sanatatea (Reteaua Nationala de Traumatologie prezentata in aceasta editie), transporturile sau educatia, proiecte care vor genera in prima etapa o cerere apreciabila de produse si ulterior o cerere si mai mare de servicii. Managerii romani devin tot mai interesati de eficienta si profitabilitate prin suportul oferit de IT&C, schimbare de atitudine care va transforma tot mai multi „prospecti“ in beneficiari.
Pe de alta parte piata de IT, in sine, da semne de maturizare. Majoritatea firmelor care inseamna ceva au in jurul a ±10 ani de activitate. Dupa o crestere libera care a insemnat acumulare de experienta, capital si market share, a sosit momentul consolidarii. Achizitionarea DataNet Systems de catre Omnilogic, a PcNet de catre RDS sau fuziunea Kepler-Romanian Data Software sunt semne ale acestei consolidari. La fel de relevanta este si dezvoltarea regionala a unor companii autohtone precum Softwin, TotalSoft, Tornado sau Wizrom. Nu este vorba doar de outsourcing sau de proiecte internationale ci de birouri de reprezentare si filiale locale cu angajati bulgari, coreeni sau polonezi.
Cei mai cunoscuti producatori de echipamente sunt prezenti in Romania iar comunicatiile au o dezvoltare exploziva, atat ca numar de utilizatori cat si ca minute vorbite. Mai mult, 2005 ne va aduce si primele servicii 3G, adica alte investitii in echipamente si alte cheltuieli pe servicii.
Pe acest fond cresterea cheltuielilor cu IT&C-ul, previzionata pentru perioada 2005-2007 la 12,2% devine credibila, iar vremurile se anunta mai bune.
Mai aproape insa este finalul lui 2004 pentru care va uram „La Multi Ani!” si „Sarbatori fericite!”.



Tags: Editorial

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite