Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

Capacity Balkans 2009

01 Iunie 2009



Recent avut loc în Bucureşti, la hotel Radisson SAS, conferinţa Capacity Balkans 2009, organizată de Capacity Magazine şi Capacity Conferences, eveniment ajuns la cea de a patra ediţie. Faptul că evenimentul a avut loc în condiţiile unei crize mondiale resimţite destul de intens şi de industria telecomunicaţiilor poate fi considerat un succes, evenimentul din acest an fiind susţinut în bună parte de operatori din grupul OTE - Deutsche Telekom: RomTelecom, OTEGLOBE (sponsor de platină), Combridge, Deutsche Telekomm ICSS şi Magyar Telekom (sponsor de argint). Printre participanţi şi sponsori s-au mai aflat Turk Telekom (sponsor de aur), Orange, Telekom Austria, Tiscali, Level (3), etc. Dacă amintim că, potrivit unor ştiri apărute în presa noastră, marii operatori, Orange Romania, Vodafone Romania şi RomTelecom, care au particiat la acest eveniment dar nu vor participa la CERF 2009, un motiv fiind şi criza economică, avem astfel încă un motiv să considerăm Capacity Balkans 2009 un succes.


Organizarea evenimentului


Şi în acest an Balkan Capacity a beneficiat de prezenţa, în calitate de moderatori, a unor specialişti de marcă: Camille Mendler, vice-preşedinte Global Services Strategies la renumita companie de consultanţă Yankee Group, prezentă şi la ediţiile anterioare, John Gole, Director de Program Telecomunicaţii Europa Centală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa la compania de analiză de piaţă IDC, sau Paolo Gambini, Director Comercial la Tiscali International Network. Printre vorbitori celor nouă sesiuni s-au aflat reprezentanţi de marcă ai opeatorilor RomTelecom, Harm Aben, director executiv, BTC, operatorul naţional din Bulgaria reprezentat de directorul financiar, OTEGLOBE, Invitel, repezentată de directorul executiv, iBASIS reprezentată de Sietse Lettinga, vice preşedinte Europa, până anul trecut unul dintre susţinătorii evenimentului din partea RomTelecom, Orange, repezentată de un vicepreşedinte International Cariier Services and Sales, Turk Telelom reprezentată ca şi anul trecut de Mehmet Toros, senior vice-preşedinte, Vodafone Romania repezentată prin Marian Velicu, director executiv reglementare, Telemobil prin Chris Batailard, director executiv. Dintre companiile româneşti participante cu vorbitori mai amintim şi de UPC Romania, reprezentată prin Călin Geru, director comercial, Prime Telecom prin Cristian Grigore, preşedinte, sau Combridge, reprezentată de Levente Csenteri, director executiv.
Lucrările conferinţei au fost astfel organizate încât să permită în cât mai bune condiţii contacte, discuţii bi şi multilaterale: fiecare vorbitor avea cinci minute la dispoziţie pentru a face prezentarea, iar la finalul sesiunii urma partea interactivă - întrebări adresate mai ales de moderator, dar şi din sală.
În paralel cu conferinţa a funcţionat şi o sală expoziţie în care o mare parte din operatorii de telecomunicaţii transportatori din Balcani şi nu numai, participanţi la conferinţa cu vorbitori şi nu numai, au avut standuri proprii, unde specialişti dădeau informaţii despre companie. A mai existat şi o zonă dotată cu mese destiantă întilnirilor bilaterale între parteneri, Capacity Balkan 2009 fiind astfel un târg pentru capacităţi de transmisie, modalitate prin care operatorii din zonă şi nu numai şi-au putut reînoi contactele şi contractele, sau face altele noi.


Lucrările conferinţei


Prima sesiune a conferinţei moderată de Camille Mendler de la Yankee Group a dezbătut starea industriei în contextul crizei mondiale, concluzia fiind că deşi industria trece prin momente nu tocmai plăcute, totuşi telecomunicaţiile par a fi cea mai bună industriei în care să fii chiar şi în condiţii de criză.
În prima zi, trei sesiuni au fost dedicate unor ţări sau zone geografice din regiune. Prima dintre acestea a fost dedicată Turciei la care au participat Fibertel Trans Balkan Telecom, TellCom, Turk Telekom şi TurkNet. Întrebat despre investiţiile de 1 miliard euro anunţate de TurkTelekom recent în acest an pentru achiziţionarea de active de telecomunicaţii, reprezentantul Turk Telekom, Mehmet Toros, senior vice-preşedinte, a confirmat internţia precizând că operatorul are la dispoziţie suma menţionată pentru achiziţii de operatori din ţări din Asia, în special, dar nu numai, fără a se înţelege dacă România prezintă interes. O a doua sesiune dedicată impactului liberalizării a analizat Serbia la sesiune participând reprezentaţi Media Works, Serbia Broadband - SBB şi Telekom Serbija. În fine, o a treia sesiune a analizat posibilităţile de creştere din zonă cu participarea operatorului Makedonski Telekom şi Poşta şi Telecomunicaţii din Kosovo, repezentată de directorul executiv care se plângea de faptul că mulţi locuitori din Kosovo sunt conectaţi în reţele de comunicaţii mobile dIn Serbia neautorizate. Acesta a anunţat planuri de conectare la Internet a unor instituţii (şcoli, etc.), de licenţiere a operatorilor virtuali, etc, confirmând şi interesul pentru piaţa de telefonie mobilă din Albania.
Prima sesiune din ziua a doua a fost dedicată operatorilor de telefonie mobilă, la sesiune participând direcorul comercial al operatorului Eagle Mobile Albania, Marian Velicu, director reglementare Vodafone Romania şi Chris Batailard, director executv Telemobil. Marian Velicu a arătat că pe lângă criza economică există factori specifici industriei care afectează veniturile operatorilor: reglementarea impusă de autorităţile de reglementare din UE (tarifele pentru servicii în roaming, a doua fază fiind aşteptată în această vară) sau din ţară. Acesta a criticat reducerile de tarife pentru serviciile de roaming propuse de CE spunând că operatorii trebuie să rămână competitivi pe bază de tarife şi că reglementarea nu trebuie să blocheze inovarea. Utilizarea benzii de 900MHz pentru UMTS este considerată o modalitate de reducere a cheltuielilor şi de accelerare a acoperirii cu reţele 3G. La întrebarea dacă consideră partajarea reţelelor, 3G de exemplu, o modalitate de depăşire mai uşoară a crizei prin reducerea costurilor, fiind dat exemplul Angliei unde Vodafone are deja contracte de partajare a reţelelor, răspunsul nu a trădat prea mult entuziasm - există deja astfel de preocupări pentru unele elemente de reţea, iar extinderea s-ar putea face pentru reţele noi, în anumite condiţii. Prin contrast, Chris Batailard ar fi foarte fericit dacă tarifele de interconectare cu reţele mobile ar scădea puternic, chiar la zero, considerând că actualele tarife sunt încă foarte mari dacă ne referim la costuri. Operatorii mici sunt astfel server penalizaţi. Bataillard consideră partajarea reţelelor o modalitate de a investi eficient în infrastructură. Acesta nu şi-a ascuns speranţa faţă de declaraţiile noului preşedinte ANCOM, Cătălin Marinescu, care vizează liberalizarea comunicaţiilor mobile: reanalizarea spectrului de frecvenţe pentru o nouă licenţă 3G, analiza tarifelor de interconectare, etc.
O a patra sesiune dedicată ţărilor a avut în atenţie Ucraina la aceasta participând repezentanţi IntelleCom, operator care deţine o licenţă de operare WiMAX şi Kyievstar GSM, operator de telefonie mobilă care ia în considerare pentru dezvoltare Internetul mobil, accesul de bandă largă şi telefonia fixă, ţinând seamă de gradul mic de utilizare a acestor servicii în prezent. Ambii vorbitori s-au plâns de probleme cu reglementarea telecomunicaţiilor – tarife, neutralitate tehnologică, etc. Steve Smith, director de dezvoltare IntelleCom, apreciază pentru 2009 contractarea economiei Ucrainei cu 9%, care va face ca toate infrastructurile să sufere, telecomunicaţiile suferind însă cel mai puţin dintre toate. Potrivit lui Smith, cele mai multe companii vor funcţiona în modul ‚supravieţuire’, astfel că 2009 este un an bun pentru a moderniza infrastructura în scopul de a deveni mai competitivi. Acesta nu se aşteaptă la achiziţii importante în sector şi consideră necesară reducerea nivelului taxelor pentru încurajarea investiţiilor.
Ultima sesiune dedicată reţelelor regionale de mare capacitate a adus la aceiaşi masă cinci transportatori din regiune: Combridge, OTEGLOBE, PCCW Global, RomTelecom şi Vox Mundi. Ca o curiozitate trei, Combridge, OTEGlobe şi RomTelecom, din cele cinci reţele prezentate aparţin de grupul OTE - Deutsche Telekom, iar la întrebarea ‚cum vor arăta aceste reţele peste câţiva ani’, ţinând seamă de pătrunderea tot mai puternică a operatorului Deutsche Telekom în structura acţionariatului grupului OTE, s-a răspuns că deja au început discuţiile avându-se în vedere integrarea acestor reţele, pentru a pune în evidenţă sinergii şi a reduce costuri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite