Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Buyer versus user

01 Iunie 2009



Studiile internaţionale de la Gartner sau Forrester despre rata mare de eşec a proiectelor IT au devenit locuri comune prin prezentările de la conferinţe. Nu vreau să afirm aici că aceste studii nu ar fi relevante, deşi, uneori, chiar autorii şi-au comentat propriile metodologii. Ideea este că, astfel, cifrele în sine pot trimite pe o pistă greşită, pentru că succesul sau insuccesul unor astfel de proiecte acoperă o plajă foarte extinsă, începând cu depăşirea bugetului şi ajungând la depăşirea timpului planificat. Cum însă o aplicaţie software este, până la urmă, o simplă unealtă, eficienţa şi deci succesul acesteia stau în modul şi gradul de utilizare.


Într-o discuţie cu un versat consultant IT am primit o declaraţie interesantă: „tipul acesta de soluţie poate avea întotdeauna succes, totul e să fie utilizată“. Tind să cred că subutilizarea este cea mai periculoasă capcană pentru un proiect IT şi că pleacă de la o greşeală frecventă pe care o fac firmele din industrie, aceea de a confunda priorităţile cumpărătorului cu cele ale utilizatorilor. În general, cumpărătorii şi utilizatorii unei aplicaţii sunt două grupuri diferite, cu obiective diferite. Primii au în vedere creşterea controlului şi a productivităţii, cei din urmă – simplificarea muncii, iar de multe ori aceste obiective nu sunt abordate în comun. Dau frecvent drept exemplu replica unui coleg de la vânzări (sper să citească acest text şi să-şi amintească episodul), care, în timpul unei implementări interne de CRM, nemulţumit de faptul că avea de completat mai multe câmpuri despre activitatea cotidiană, a întrebat sec: „Ce mi se întâmplă dacă nu o să folosesc aplicaţia?“. Este un exemplu relevant de nealiniere a obiectivelor managementului (păstrarea informaţiilor în companie şi accesarea centralizată a acestora) şi ale utilizatorului (simplificarea activităţii şi eliminarea task-urilor suplimentare), care poate hotărî asupra succesului sau insuccesului unui proeict.


Evident, există soluţii pentru motivarea/forţarea angajaţilor să utilizeze un instrument software, oricât de complex şi neprietenos ar fi acesta, însă demersul ar trebui avut în vedere încă din etapele de proiectare/implementare. Alături de cerinţele de business definite pentru un tip de aplicaţie, dezvoltatorii ar trebui să aibă în vedere şi o abordare psihologică a acesteia, în termeni de logică a interfeţei, a comenzilor şi funcţionalităţilor. Astfel, deşi decizia este la cumpărător, orice firmă de IT ar trebui să înţeleagă, în cele din urmă, că utilizatorul este acela care dă valoare produsului cumpărat.




Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite