Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMP – cea mai căutată certificare în România

01 Iunie 2009



Cea mai căutată certificare în România pare a fi Project Management Professionals (PMP). Cel puţin aşa a reieşit din chestionarele care au fost trimise mai multor companii IT&C, dar şi firmelor care oferă cursuri şi certificări în project management. De asemenea, un număr foarte mare de funcţionari din administraţia publică, prin intermediul Institutului Naţional de Administraţie (INA), s-au specializat anul trecut în project management.

Administrat de către Project Management Institute, PMP este programul de certificare profesională în Project Management cu cea mai largă acoperire internaţională.


„În general, cei care doresc să se instruiască pentru management de proiect şi ariile conexe acestora sunt specialişti, persoane care doresc să-şi construiască sau să-şi consolideze o carieră în aceste domenii, mai puţin cei aflaţi în poziţii de middle sau top management”, precizează Hilde Corbu, PMP, MVP, Managing Partner Trilex. Conform firmei Trilex, cele mai cerute cursuri în project management au fost Project Management Fundamentals, Microsoft Project 2007, Analiza şi Managementul Cerinţelor în Proiecte. Durata medie a cursurilor a fost de trei zile.


„În anul 2007 şi până la jumătatea anului 2008, mai cerute au fost cursurile care prezentau noţiuni de bază de management de proiect, în cazul nostru Project Management Basics, şi care nu se finalizau cu o certificare, ci doar cu o diplomă de participare din partea PMSolutions. De la jumătatea anului 2008 şi până în prezent au început să fie căutate mai mult cursurile mai complexe de Management de Proiect, în cazul nostru programul Project Management Foundation, care oferă şi o certificare naţională şi/sau internaţională”, spune Ioana Hristea, Project Manager Assistant PMSolutions.


Din 2007 până în 2009 în luna mai, PMSolutions a înregistrat 108 certificaţi din care 21 de persoane certificate naţional (posedând certificate de absolvire emise de Ministerul Muncii), prin programul de specializare pentru ocupaţia de Manager de Proiect, şi 87 de persoane care posedă certificat recunoscut de Asociaţia de Project Management România afiliată IPMA.


Ioana Hristea menţionează că, din 2007 până în 2009, 184 de persoane au urmat cursuri de project management fără să obţină certificare. Aceste persoane au primit doar diplome de participare din partea PMSolutions.
Cele mai cerute certificări sunt cele internaţionale, în cazul PMSolutions, fiind vorba de certificarea IPMA – International Project Management Association - şi, pe locul doi, de Certificatul de Absolvire emis de Ministerul Muncii pentru programul de specializare pentru ocupaţia de Manager de Proiect. Durata medie a cursurilor a fost de patru zile.


Roland Gareis Consulting (RGC) organizează cu precădere cursuri in-house pe teme de managementul proiectelor. Acestea sunt preferate de companii, datorită posibilităţii de a lucra practic pe cazuri reale din activitatea companiei.


„Această metodă de lucru oferă participanţilor posibilitatea de a aplica imediat metodele, tehnicile şi instrumentele de managementul proiectelor prezentate la nivel teoretic pe proiectele în care sunt implicaţi”, spune Simona Bonghez, partener şi consultant RGC. De asemenea, RGC organizează în România şi un program MBA cu specializare în managementul proiectelor, în colaborare cu WU Executive Academy Viena.


„În 2009, RGC va instrui, într-o primă etapă, 30 de angajaţi ai companiilor IT, în managementul proiectelor nivel de bază, urmând apoi a se decide continuarea cu un curs avansat pentru aceşti 30 de angajaţi şi cu alte cursuri nivel de bază pentru alţi angajaţi”, adaugă Simona Bonghez. Cursurile au avut o durată medie de patru zile. Cele mai cerute cursuri în 2008 au fost cele de managementul proiectelor – nivel de bază. În 2008, 72 de persoane au urmat cursuri specializate de pregătire pentru certificare internaţională în managementul proiectelor – certificare prin PMI sau prin IPMA.


Companiile IT îşi specializează angajaţii în PM

20% din angajaţii Brinel au participat la cursuri de Project Management pe parcursul anului trecut.


„Dezvoltăm aceste zone de competenţe atât la angajaţii cu pregătire tehnică, cât şi la cei care acţionează în zona comercială, însă job-ul lor este project based cu complexitate ridicată. Cursurile au fost de Managementul proiectelor, atât particularizare pe proiectele în zona software, cât şi noţiuni generale, aplicabile oricărei forme de proiect”, menţionează Rada Teişanu, Marketing Manager Brinel.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite