Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Implementarea cu succes a tehnologiei RFID

01 Iunie 2009



Tema RFID (Radio Frequency Identification) a fost şi este încă de actualitate. Această tehnologie de identificare fără contact s-a impus în anumite sectoare speciale, dintre care amintim în mod special managementul recipientelor. În industria alimentară, CSB-System, în calitate de specialist ERP, a început încă din anul 1996 să implementeze această tehnologie RFID.

Aplicabilitate

Prin intermediul soluţiei RFID oferită de CSB-System, devine posibilă identificarea, urmărirea şi controlul obiectelor din procesul logistic, indiferent dacă este vorba despre maşini, părţi componente sau navete – în toate situaţiile, identificarea este sigură şi fără erori. Fără probleme se realizează şi urmărirea recipientelor la comercianţi, calculul garanţiei, cât şi gestionarea transparentă a legăturilor. Pe chip-urile RFID pot fi salvate toate datele de depozit necesare pentru optimizarea administrării depozitelor. Prin implementarea RFID, întreprinderile realizează automatizarea şi coordonarea proceselor din comerţ şi logistică. Acelaşi lucru este valabil şi pentru producţie, unde, prin introducerea tehnologiei RFID, poate fi eficientizată derularea proceselor: datele de producţie, şarjele şi datele de valabilitate sunt salvate, marcajele de identificare ale recipientelor sunt citite, datele de proces sunt înscrise (de ex. linii de echipare), iar coordonarea şi fabricaţia în proces sunt optimizate. În domeniul picking-ului, prin RFID se asigură disponibilitatea tuturor datelor pentru evaluările corespunzătoare. Este, de asemenea, posibilă obţinerea unei evidenţe a containerelor, cât şi disponibilitatea acestora şi gestionarea legăturilor multiple. În tehnica sistemelor de securitate, controlul automat al intrărilor, accesului şi utilizărilor se bazează pe RFID (de ex. în halele de depozit). Suplimentar, se realizează mai simplu şi mai eficient trasabilitatea şi asigurarea provenienţei.


Implementarea RFID în trepte

În cazul implementării tehnologiei RFID sunt analizate mai întâi cerinţele referitoare la procesele din întreprindere. Nu este suficientă numai înlocuirea tuturor etapelor de înscriere a datelor cu RFID, ci în această fază trebuie avută în vedere considerarea şi a altor cerinţe din fiecare etapă de lucru. Totodată, trebuie avute permanent în vedere costurile înaintea oricărei aprecieri de costuri şi utilităţi. Unele scenarii aplicabile ies astfel din calcul în stadii timpurii ale analizei, iar altele sunt preferate pe baza eficienţei costurilor.


În etapa următoare se întocmeşte conceptul brut. Este vorba despre introducerea suplimentară a RFID-ului la sistemul existent de identificare sau înlocuirea soluţiei deja implementate. Pe baza acestor date, CSB-System întocmeşte împreună cu întreprinderea utilizatoare un concept detaliat care cuprinde staţiile individuale şi etapele de proces ulterioare. Această etapă de proiect este încheiată prin considerarea cerinţelor clienţilor şi în urma evaluării tehnice. Totodată, sunt cooptaţi în decizii şi alţi parteneri, ca de ex. producători de benzi transportoare sau furnizori de terminale de citire şi transpondere.


Adaptare la cerinţele clienţilor

Prin implementarea pas cu pas şi cooperarea strânsă cu întreprinderile utilizatoare este posibilă adaptarea individualizată prin CSB-System la cerinţele clienţilor şi infrastructura existentă. Bineînţeles că pentru fiecare proiect se realizează o transparenţă ridicată a costurilor. Acest lucru se realizează prin includerea costurilor de achiziţie şi prelucrare, cât şi a cheltuielilor curente cu sistemul şi componentele sale.


În faza de proiect următoare sunt alese tehnologia şi componentele de sistem şi se trece la configurarea sistemului. Astfel, un mediu de întreprindere cu multă umezeală şi/sau construcţii metalice poate determina alegerea unui transponder cu frecvenţă scăzută şi care să excludă categoric frecvenţa înaltă. Particularităţile tehnice de construcţie pot influenţa restrictiv alegerea antenelor de citire. În cadrul testărilor se întreprind ultimele setări şi ajustări pentru funcţionarea viitoare fără probleme a proceselor .


După finalizarea cu succes a tuturor etapelor anterioare, urmează faza de roll-out şi darea în funcţiune a soluţiei RFID. Ca şi în cazul celorlalte proiecte, suportul acordat de CSB-System este bineînţeles inclus şi face parte din ultima fază de implementare.


office@csb-system.ro
www.csb-system.ro



Tags: CSB-System, RFID

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ema
f actual articolul, implementarea de noi tehnologii e asemenea unor <a href="http://ro.unibet.com ">pariuri sportive live</a>, cine are miza buna are si m m sanse de castig...
20 Decembrie 2011, 11:49:01