Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PMBOK Guide 4 vs PMBOK Guide 3

01 Iunie 2009



În ultima perioadă am avut ocazia să discutăm despre noul standard PMI. Pentru că multe persoane preocupate de această discuţie nu cunoşteau schimbările aduse de PMBOK Guide 4 faţă de PMBOK Guide 3, am decis să studiez site-ul www.pmi.org şi noul PMBOK Guide 4. Iată câteva informaţii menite să clarifice aceste diferenţe.

Diferenţe


Modificările la noua versiune nu sunt majore, ce aduce această ediţie este îmbunătăţirea în materie de consistenţă şi claritate, prin înlăturarea informaţiei redundante şi prin adăugarea de propoziţii şi fraze de clarificare.
Scopul declarat al PMI este că PMBOK® Guide — Ediţia a patra „să continue tradiţia de excelenţă în project management cu un standard care este uşor de înţeles şi implementat”.
Pentru persoanele care au studiat deja ediţia a treia şi se gândesc să obţină certificare după noul standard, iată diferenţele majore aşa cum apar ele în Anexa A din standard:


• Toate procesele sunt acum formulate în termen de substantiv-verb
• Clarificări au fost aduse asupra „Enterprise Environmental Factors”, pentru a înlătura confuziile cu „Organizational Process Assets”
• A fost standardizată abordarea atunci când discutăm despre: cererile de schimbare, acţiunile de prevenire, acţiunile corective şi „defect repairs”
• Numărul proceselor s-a redus de la 44 la 42. Două procese au dispărut, două procese au fost adăugate şi 6 procese au fost reconfigurate în 4 procese în cadrul ariei „Managementul Achiziţiilor”
• Pentru a oferi o claritate mai bună, acum se face distincţie între planul de proiect şi documentele de proiect folosite pentru a gestiona proiectul
• Acum se face distincţie între informaţiile din Project Charter şi cele din Scope Statement
• La începutul capitolelor 4-12 „process flow diagrams” au fost înlocuite cu „data flow diagrams”
• Pentru fiecare proces s-a creat câte o „data flow diagram”
• A fost adaugată o nouă anexă care adresează abilităţile interpersonale pe care le utilizează un project manager atunci când gestionează un proiect, Anexa G.


Eligibilitate


Certificările cu populariatea cea mai mare sunt PMP şi CAPM.
Pentru obţinerea certificării PMP trebuie îndeplinite două condiţii.
Prima ar fi să faceţi dovada unei experienţe minime de trei ani, reprezentând 4500 de ore în conducerea şi coordonarea de task-uri în cadrul proiectului, completând o scrisoare de eligibilitate pe site-ul www.pmi.org. A doua este că trebuie să demonstraţi că aveţi 35 de ore de educaţie formală în project management.
Pentru obţinerea certificării CAPM sunt necesare doar orele de educaţie formală pentru înscrierea la examen.
În ambele cazuri este necesar să aveţi studii superiore, în caz contrar trebuie să justificaţi mai multe ore de experienţă anterioară: 7000 de ore pentru PMP şi 1500 de ore pentru CAPM.
Pentru înscriere la examenul de certificare accesaţi site-ul www.pmi.org.


Desfăşurarea examenului

În cazul PMP examenul constă în 200 de întrebări pe durata a 4 ore, iar pentru CAPM în 150 de intrebări pe durata a 3 ore.
Pentru examen doar un mic procent din întrebările de examen au fost modificate pentru a reliefa schimbările. Desigur tot timpul se dezvoltă întrebări noi, se testează şi apoi se adaugă în testele pentru examen, însă trecerea se va face periodic după un program prestabilit.


Preţuri


Preţul înscrierii la examen PMP este de 405 $ pentru membrii PMI şi 555 $ pentru non-membrii PMI.
Preţul înscrierii la examen CAPM este de 225 $ pentru membrii PMI şi 300 $ pentru non-membrii PMI. Înscrierea la examen se achită pe site-ul www.pmi.org.


Termene limită

Începând cu 30 iunie 2009 pentru PMP şi cu 31 iulie 2009 pentru CAPM, examenul se va da după noul standard.
Baftă la certificare!




Ciprian Cucu, CAPM Trainer
Axioma Solutions



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite