Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Autodesk schimbă foaia – de la băieţii „răi”, la băieţii buni

01 Iunie 2009



Până anul trecut, compania Autodesk nu avea un License Compliance Manager destinat doar pentru regiunea Europei de Sud-Est. Odată cu deschiderea reprezentanţei din România, Ovidiu Creangă a fost desemnat să se ocupe de modul în care clienţii utilizează sau nu licenţe pentru produsele Autodesk.



Ovidiu Creangă,
License Compliance Manager South East European Countries, Autodesk



Ce face un License Compliance Manager?

O parte a funcţiei mele o reprezintă şi transferarea licenţelor de la o companie la alta, în cazuri de achiziţii, de fuziuni etc. În momentul în care se face un transfer de acest gen sau când acţionariatul hotărăşte să înfiinţeze o nouă companie şi vrea să transfere o parte dintre licenţe, poate descoperi că deţine licenţe vechi de ani de zile, care sunt nefolosite şi nu mai pot fi transferate. Ar fi util pentru ei să ştie că, dacă nu este ultima versiune şi nu are subscripţia plătită, nu poate fi transferată. Şi atunci au pierdut licenţele şi banii. Mă confrunt în prezent cu o situaţie în care un institut de proiectări vrea să transfere în jur de 60 de licenţe. Problema e că acele licenţe sunt din anul 2000. Nu mai pot fi transferate. Dacă vrea să aibă acele licenţe, va trebui să le cumpere din nou. Oamenii nu înţeleg cât de importantă este plata subscripţiei; aceasta le asigură accesul la pachete de localizare. Produsele noastre vin din SUA şi sunt adaptate la standardele de acolo. De multe ori, chiar şi cel care a plătit licenţa legal nu se înregistrează corect pe site şi nu-şi descarcă aceste pachete de localizare. Atunci, proiectele nu sunt adaptate conform legislaţiei româneşti. De la 1 februarie sunt responsabil şi pentru partea de licenţiere şi activităţi antipiratierie pentru Divizia de Multimedia & Entertainment. Până acum, cei din domeniul acesta au stat foarte liniştiţi. De exemplu, multe dintre reclamele de la televizor realizate de agenţiile media sunt făcute cu produse Autodesk. Din păcate, multe dintre ele sunt piratate.


Cum combate Autodesk piratarea?


S-a triplat numărul de firme controlate de poliţie pe cazuri de piraterie software. Şi, foarte important, nu la reclamaţia noastră. În România nu mai există instituţia plângerii prealabile, prin care depun o plângere la poliţie deoarece am suspiciuni că firma X foloseşte ilegal softul meu. În prezent, poliţia se sesizează singură. „Clienţii” aveau nişte avantaje înainte, noi puteam retrage plângerea şi cădeam la o înţelegere cu ei, puteam oferi perioade de legalizare în care nu depuneam plângere, dacă veneau spre noi. Acum nu mai putem oferi această perioadă de „legalizare”. Poziţia de License Manager nu trebuie confundată cu cea de Antipiracy Manager. Doar o parte din responsabilităţile mele sunt de a lupta împotriva pirateriei. Este o schimbare destul de mare faţă de perioada când nu exista un License Compliance Manager în România, când treaba era făcută direct de distribuitorul de la vremea respectivă, care de multe ori a jucat mult mai dur. Nu înseamnă că a greşit cu ceva, mulţi piraţi joacă la fel de dur. Unii, decât să plătească o licenţă, îşi permit să angajeze avocaţi şi consultanţi IT care să demonteze dosarul făcut de poliţie. De aceea, în acest an, am reluat o iniţiativă mai veche şi anume întocmirea unor manuale pentru poliţie şi Parchet. Avem mai multe proiecte şi idei, de exemplu să impulsionăm modificarea legislaţiei la toate licitaţiile, de stat şi particulare, în sensul ca participantul la licitaţie să demonstreze legalitatea licenţelor sale.


Are Autodesk o nouă abordare pe piaţă?

Vorbim de o strategie la nivel global a Autodesk, dar în mod deosebit o strategie la nivelul celor 11 ţări din sud-estul Europei pe care le acopăr eu. Vrem să ajutăm clientul să intre în legalitate. Nu mai este atitudinea dură, în care noi insistam pe lângă organele statului să facă razii şi controale. Insistăm foarte mult pe partea de audit de licenţe, de inventariere a softului existent. Vrem să facem o evaluare exactă a licenţelor pe care le are un client şi de care are nevoie şi să găsim soluţia de a acoperi împreună aceste nevoi în deplină legalitate. Nu prin presiune. Nu este treaba noastră. Rolul statului este de a proteja proprietatea intelectuală. Rolul meu este acela de a avea grijă ca să nu fie afectaţi în mod greşit de politica statului clienţii mei. Vrem ca acei clienţi să folosească la maximum licenţele pe care le au.


Puteţi face un bilanţ după şase luni de la deschiderea biroului Autodesk?

După jumătate de an, nu pot decât să fiu mulţumit de ce s-a întâmplat. Avem multe proiecte în derulare, suntem mult mai aproape de partenerii noştri din România şi de clienţi. Mai evident a fost saltul din Republica Moldova, unde cifra de afaceri a crescut de câteva ori în ultimul an fiscal.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite