Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Fondurile structurale - marea provocare a României

01 Iunie 2009




Elisabeta Moraru crede că soluţia deja existentă este un sistem integrat de management al instituţiei şi implicit al proiectelor (un ERP de exemplu), care să permită gestionarea tuturor intrărilor şi ieşirilor în/din firmă. „Posibil să fie utilizat un modul aparte pentru a gestiona doar conturile dedicate proiectului, dacă ţinem cont de faptul că toate plăţile pentru un proiect co-finanţat din fonduri structurale trebuie făcute dintr-un cont special, iar TVA-ul se calculează aparte”, mai spune reprezentanta Microsoft.


Un sistem de management integrat la nivelul administraţiei publice este obligatoriu în contextul actual, dacă ţinem cont de evoluţia administraţiei publice locale europene şi tendinţa crescătoare de transfer de competenţe de la nivel central la nivel local. „Gestionarea bugetului spre o tendinţă multianuală şi spre gestionarea separată pe proiecte specifice este o tendinţă poate chiar independentă de gestionarea doar a fondurilor structurale. Din acest punct de vedere, soluţiile şi produsele Microsoft implementate de partenerii noştri care lucrează în mod constant cu administraţia publică se mulează cu nevoile administraţiei şi sunt într-un progres continuu”, adaugă Elisabeta Moraru.


Bogdănel Budeanu confirmă necesitatea administraţiei publice locale de a avea o soluţie complexă pentru managementul proiectelor finanţate din fonduri structurale: „Propunerea noastră a venit ca o soluţie complexă, care include ca gestiune şi managementul proiectelor finanţate din fonduri structurale. Gestiunea unui proiect de fonduri structurale nu poate fi tratată ca un subiect separat dintr-un simplu motiv: bugetul proiectului (este o compunere de surse de finanţare, inclusiv cele proprii ale beneficiarului) şi contextul responsabilităţilor care implică şi alte proiecte proprii ale beneficiarului. Nu există o linie de demarcaţie, iar soluţia trebuie privită ca un tot unitar, deoarece este adresată Administraţiei Publice Centrale şi Locale, care poartă uneori şi rol de beneficiar”.


Volumul mare de muncă, lipsa unor departamente specializate şi dificultăţile bugetare reduc semnificativ capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale de către administraţiile publice. Conform studiului menţionat, cu toate că 60% din respondenţi au declarat că instituţia lor a implementat un proiect finanţat din fonduri europene, 75% din numărul total al acestor proiecte au avut bugete care nu depăşesc un milion de euro. Incapacitatea primăriilor de a finanţa şi cofinanţa proiecte majore care pot contribui în mod real la dezvoltarea României şi lipsa unui personal calificat care să se ocupe de redactarea, implementarea şi urmărirea acestor proiecte sunt principalele provocări cărora trebuie să le răspundă Guvernul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite