Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologia românească va duce Europa în spaţiu

01 Iunie 2009



O maşină de fabricaţie românească va realiza de anul viitor majoritatea pieselor din cea mai avansată navetă cosmică europeană - Ariane 5. Europenii au văzut în funcţiune un astfel de centru de prelucrare la un client extern al firmei româneşti şi au comandat unul asemănător - cu funcţii mai complexe - pentru programul spaţial european.

Pentru partea română, colaborarea cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este foarte importantă. “Semnăm un contract avantajos cu Astrium (cea mai mare companie producătoare de sateliţi din Europa), în vederea realizării unei maşini de prelucrare foarte performante, produsă la noi. Este un început promiţător, investiţia în tehnologia spaţială fiind benefică pe termen lung: 10 - 20 de ani. Printre efectele benefice sunt şi cele de spinoff (desprinderea unor echipe de specialişti şi formarea de noi entităţi performante). Încrederea la acest nivel înalt de tehnologie se câştigă foarte greu, iar noi am câştigat prin calitate”, arată Marius Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA). Acesta consideră că începerea colaborării între industria românească şi industria spaţială europeană este un moment de cotitură pentru economia românească. “Contractul semnat reprezintă contribuţia ROSA la eforturile de relansare a economiei româneşti”, conchide Marius Ioan Piso.

Roteşte cu viteză blocuri enorme de metal

Pentru fabricarea majorităţii pieselor rachetei europene Ariane 5 se va utiliza centrul de prelucrare complet proiectat şi produs de World Machinery Works (WMW) din Bacău. Firma românească devine astfel un furnizor cheie pentru industria de vârf europeană, după o competiţie foarte strânsă cu firme din Franţa şi Germania.

Preţul cu 30% mai mic faţă de competitori, oferit de WMW, este un argument important în alegerea lor, dar caracteristicile tehnice şi-au spus cuvântul.

“Maşina va lucra cu până la 120 de rotaţii pe minut piese de până la 6 metri în diametru. Va cântări 130 de tone şi este concepută să prelucreze tridimensional blocuri de metal de până la 15 tone”, ne-a informat Gabriel Cârciumaru, vicepreşedinte WMW. “Produsul nostru nu are concurenţă în prezent, fiind net superior celor realizate de alţi producători, care ajung la o viteză de lucru de până la maxim 80-90 de rotaţii pe minut. Viteza de lucru este crucială în contextul în care producţia de rachete purtătoare Ariane 5 trebuie aproape dublată, păstrând costurile în anumite limite stricte. Este primul utilaj de o asemenea capacitate, însă modele mai mici sunt deja instalate. Clientul a văzut la un alt beneficiar o maşină asemănătoare şi a comandat una mai mare şi cu funcţii mai avansate”, a explicat oficialul WMW.

Thomas S. Muller, director financiar al companiei EADS -Astrium (lider european în programe spaţiale) priveşte cu interes participarea ţării noastre la clubul exclusivist al ţărilor implicate în programul spaţial european: “vedem ţara dumneavoastră ca pe un partener şi dorim crearea de plus valoare pentru România şi pentru ROSA. Încercăm să ne convingem guvernele că, investind acum în tehnologii de vârf, vom obţine efecte pozitive asupra dezvoltării economice a ţărilor noastre pe termen lung. Investiţile din prezent în domeniul spaţial sunt unele cheie pentru viitorul nostru comun.”

Oficialul european arată că firma românească WMW a fost aleasă şi datorită timpului scurt de livrare, maşina urmând a fi instalată la client până în vara anului viitor. “Ariane 5 este acum cea mai performantă platformă de lansare din lume, putând lansa 2 sateliţi în acelaşi timp. De aceea este nevoie de cel mai performant centru de prelucrare pentru piesele componente”, conchide directorul EADS (European Aeronautic Defence and Space Company)-Astrium.

Satelit românesc în spaţiu

Primul satelit naţional românesc este gata şi aşteaptă să fie lansat în spaţiu cu următorul zbor european. Realizat de centrul de cercetare al ROSA, acesta are staţia de sol în munţii Apuseni. El va face analize terestre, va determina fluxul de micrometeoriţi din spaţiu şi va măsura radiaţiile cosmice. “Odată lansat, un satelit trebuie să reziste fără mentenanţă până la sfârşitul exploatării lui.
De aceea sateliţii costă de 6 ori greutatea lor în aur”, arată Marius Ioan Piso.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite