Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Călătorie printre nanostructuri

02 Iunie 2009



Vizita în cadrul laboratoarelor Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Fizica Materialelor (INCDFM) creează oricui o nouă viziune asupra lumii înconjurătoare şi a modului în care omul poate controla noile materiale - la nivel atomic. Aici ies în evidenţă câteva dotări unice în această parte a Europei şi entuziasmul cu care noua conducere vrea să creeze o imagine internaţională institutului - prin realizări din venituri proprii, atrase cu echipa şi dotările de vârf actuale.

La Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) se măsoară capacitatea de stocare de hidrogen a diferitelor materiale, scopul final fiind “o autonomie mult mai bună şi siguranţa viitoarelor automobile cu motor pe hidrogen”, arată Dr. Florin Vasiliu, director ştiinţific.

Controlul materialelor la nivel nano

Spectroscopia optică permite controlul caracteristicilor finale ale materialelor prin controlul nanometric al formării structurii acestora.

Laboratorul de Spectroscopie dielectrică are echipamente foarte noi şi analizează diferite tipuri de ceramică, sticlă, compuşi intermetalici ş.a.. Aici se află temperatura exactă la care au loc anumite transformări pozitive în noi compoziţii metalice, optimizându-se procesul de obţinere.

De la ”hârtia electronică” la maşini fără praf

Institutul are aparatură care depune straturi subţiri de substanţe biocompatibile pe diferite transplanturi care devin astfel uşor acceptate de organizmul pacientului. Se obţin şi structuri oLED (organic LED), uşor de realizat, ieftine şi ecologice, folosite în noile televizoare, dar şi în alte aplicaţii cum ar fi afişajele foarte subţiri şi flexibile - viitoarele ziare pe “hârtie electronică”.

Nanotuburile de carbon folosite în circuite electronice microscopice, care duc la miniaturizarea diferitelor componente electronice; detectorii de infraroşu, vopseaua (auto) care nu lasă murdăria să se depună şi parbrizele la care nu aderă apa sunt rezultate ale cercetării INCDFM care, în momentul aplicării, ne vor face viaţa mult mai uşoară.

Vizibilitate internaţională prin resurse proprii

“La sfârşitul lui 2008 preluam postul cu gândul de a transforma institutul într-un centru de excelenţă la nivel european. Din păcate, acum suntem apelaţi în consorţii internaţionale mai mult pe baza relaţiilor interpersonale. Avem cercetători cunoscuţi internaţional, dar instituţia nu este foarte vizibilă. Noi vrem să fim recunoscuţi internaţioanal ca institut. Dorim certificare ISO pentru a putea elibera apoi certificate de calitate pentru probele care ne vin la analiză şi pentru a atrage noi venituri”, arată dr. Lucian Pintilie, directorul general al INCDFM (foto).



Institutul are deja echipamente de top, unele unice în această zonă a Europei, dar are nevoie de stabilizarea personalului prin păstrarea oamenilor valoroşi. De aceea se vrea eliminarea dependenţei de bugetul de stat şi creşterea ponderii veniturilor extrabugetare prin încurajarea contactelor cu mediul de afaceri.

Veniturile aduse din dezvoltarea de servicii noi vor fi reinvestite în oameni şi în dezvoltare, după cum am aflat de la dr. Lucian Pintilie:“Suntem deschişi către sectorul economic şi oferim firmelor servicii care le-ar rezolva probleme concrete. Dorim stabilitatea veniturilor angajaţilor pentru ca aceştia să nu mai plece la stagii de lucru în afară, pentru bani. În viitor vom avea şi un departament de comunicare pentru crearea unei imagini coerente a institutului”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite