Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT-MINAFAB face primii paşi în Europa

02 Iunie 2009




Performanţa structurii de test (în stânga figurii) s-a datorat atât utilizării unui substrat de GaN (nitrură de galiu), cât şi realizării unor structuri metalice interdigitate la dimensiunea de 150 nm. În IMT s-a realizat atât proiectul, cât şi nanolitografia (tot cu staţia de nanoinginerie) şi testarea electrică.

Ambele exemple de mai sus arată că în momentul de faţă IMT a devenit un partener important în dezvoltarea de noi componente şi tehnologii (a se vedea şi prezentarea Centrului de nanotehnologie în numărul din martie 2009 al Market Watch). Noile dotări permit preluarea unor etape critice de construcţie şi finalizarea unor dispozitive experimentale. Deja este vizibilă creşterea interesului firmelor din ţară şi din străinătate pentru colaborarea cu IMT.

Deosebit de important este şi faptul că, alături de tehnica de proiectare asistată de calculator, aparatură de testare, echipamente de caracterizare şi structurare la scara “nano” (a se vedea mai sus), IMT dispune şi de spaţii tip “cameră albă” pentru procese tehnologice, care permit nu numai cercetare, dar şi microproducţie. Figura 3 arată imagini din camera albă clasă 1.000 inaugurată în septembrie 2008. Cele mai multe echipamente importante sunt achiziţionate recent.



Fig. 3

Mesajul comunicării prezentate de IMT la seminarul de la Bruxelles este conţinut în titlu (IMT-MINAFAB as a micro- and nanotechnology centre open to industry): institutul oferă un sistem de servicii ştiinţifice şi tehnologice deschis colaborării cu industria (dar si cu universităţile şi cu alte centre de cercetare). Acest sistem este acum descris în detaliu pe pagina de web www.imt.ro/MINAFAB.

Acad. Dan Dascălu,
director general al
INCD-Microtehnologie



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite