Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Culoarea atrage. Culoarea este grăitoare. Culoarea vinde

02 Iunie 2009



Care este diferenţa dintre un print color şi unul alb-negru? Poate părea o întrebare simplă, dar, când vorbim de printarea de zi cu zi de la birou, există mult mai multe diferenţe decât ne putem da seama – în ceea ce priveşte costurile, tehnologiile, funcţionalităţile. Există însă şi foarte multe similitudini. Dacă vă gândiţi să utilizaţi intens culorile în activităţile de printare zilnice, trebuie să luaţi în calcul aceste diferenţe şi similitudini, pentru a alege eficient.

Principalele diferenţe şi similitudini dintre printul color şi cel alb-negru se împart în mai multe categorii: costuri şi valoare, tehnologie, performanţă, lucru în reţea şi flexibilitate. Atunci când vă hotărâţi să cumpăraţi o imprimantă, trebuie să evaluaţi fiecare categorie după tipul de documente printate şi numărul de utilizatori.


Echipamentele alb-negru costă mai puţin, însă imprimantele color asigură o comunicare mult mai eficientă. Echipamentele alb-negru şi cele color sunt proiectate după tehnologii similare de printare, însă culoarea dă o cu totul altă dimensiune producţiei. În prezent, imprimantele color sunt capabile de viteze comparabile cu cele alb-negru şi au funcţionalităţi extinse. Atât imprimantele color, cât şi cele alb-negru pot fi folosite pentru lucrul în reţea.


Costuri şi valoare

Una dintre cele mai mari bariere în calea adoptării pe scară largă a echipamentelor de imprimare color la nivelul mediului de birouri este credinţa conform căreia acestea costă prea mult. În trecut, imprimantele color costau câteva mii de dolari, iar costul per pagină imprimată ajungea chiar şi la 12 dolari, potrivit lui Don Jones, în cartea „The Definitive Guide to Office Color Printing”. În prezent, costurile au scăzut foarte mult, însă convingerea că echipamentele color sunt mai scumpe persistă în piaţă.


Aşadar, cât de mare mai este diferenţa de cost între o imprimantă alb-negru şi una color, în anul de graţie 2009? Nu prea mare, cu toate acestea există multe imprimante laser alb-negru care costă mai mult de 17.000 lei.


Culoarea aduce valoare


Poate că investiţia este mai mare, dar, în timp, culoarea aduce valoare activităţii companiei. Culoarea face comunicarea mult mai eficientă, iar în timp angajaţii şi organizaţiile devin mai productive. De exemplu, transmiterea unor mesaje fie text sau imagine prin intermediul culorilor reduce timpul de căutare vizuală cu până la 80%, îmbunătăţeşte gradul de înţelegere a mesajelor cu până la 73% şi măreşte până la 78% posibilitatea ca acestea să fie reţinute.


Unele modalităţi de comunicare cer în mod natural culori, cum ar fi desenele tehnice detaliate sau diagramele lungi, care nu ar putea fi urmărite prea uşor dacă nu ar fi colorate.


Tradiţional, măsurarea randamentului şi calităţii unui print a fost data de rezoluţie. Uneori, dacă folosiţi hârtie normală şi o imprimantă cu jet de cerneală, hârtia poate absorbi prea multă cerneală, reducând calitatea imaginii. Folosirea unei hârtii cu grad de absorbţie mai mare rezolvă problema. Însă imprimantele laser nu întâmpină această problemă, deoarece folosesc un sistem diferit de transfer al imaginii pe hârtie.

Potrivirea corectă a culorilor

Negrul e negru. Însă albastrul şi celelalte culori au mult mai multe nuanţe. Aceasta este una din principalele diferenţe dintre echipamentele de imprimare color şi cele alb-negru. Dacă folosiţi o imprimantă color trebuie să vă asiguraţi că toate culorile se potrivesc şi că sunt aceleaşi, de la un echipament la alt echipament – de exemplu, albastrul pe care îl vedeţi pe monitorul calculatorului trebuie să semene cu cel de pe pagina printată. Pentru a compensa aceste diferenţe există tehnologii de calibrare a culorilor care vă ajută să reglaţi diferenţele.


Când vine vorba să evaluăm performanţele unui echipament alb-negru faţă de unul color, lucrurile sunt din nou înţelese greşit, la fel ca în cazul costurilor. Performanţele celor două tipuri de imprimante sunt de departe comparabile în performanţă.


Viteza mai e un obstacol?

La început, imprimantele color erau mult mai lente decât cele alb-negru, dar în prezent acest lucru nu mai e valabil. Cu toate acestea, există imprimante color care au o viteză de printare egală la numărul de pagini color şi alb-negru pe minut, însă, dacă printurile sunt doar alb-negru, viteza poate creşte.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite