Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IDC Business Intelligence Roadshow: „Organizatii Inteligente“

16 Decembrie 2004



Business IntelligenceAplicatiile de Business Intelligence devin interesante pentru tot mai multe dintre companiile romanesti, mai ales pentru acelea care au investit deja in aplicatii tip Entreprise Resources Planning sau Customer Relationship Management. O dezbatere pe tema modului in care solutiile de Business Intelligence pot ajuta atat managementul sa-si imbunatateasca procesul decizional, a fost organizata de IDC sub numele generic de Business Intelligence Roadshow. Evenimentul, cu acoperire regionala, va continua cu sesiuni similare in Praga, Zagreb, Varsovia, Budapesta si Moscova.


Editia de la Bucuresti (18 noiembrie) a beneficiat de nume importante din industria de profil: Cognos, IBM, SIVECO Romania, Oracle, SAP, Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii sau Connex, prezentarile focalizandu-se pe suportul adus de BI la cresterea flexibilitatii si receptivitatii companiilor, reducerea costurilor si, in cele din urma, la imbunatatirea performantei in afaceri. Cognos este ultimul nume din domeniu intrat pe piata romaneasca, prin nou infiintata companie Best IT Solution, parte a mai cunoscutului grup Best Computers.


In deschiderea evenimentului, dl. Mark Yates de la IDC a prezentat pe larg aplicatiile de Business Intelligence si modul in care functioneaza acestea. Dl. Yates a reliefat cum diferite aplicatii, de la Data Warehouse la ERP, pot fi folosite separat sau impreuna pentru a imbunatati accesul la informatii si performanta proceselor operationale cheie.


Pentru obtinerea unor implementari eficiente, Mark Yates a accentuat importanta sprijinului conducerii organizatiei. „Aplicatiile de Business Intelligence sunt un instrument care ofera managerilor informatiile de care acestia au nevoie pentru a putea lua decizii strategice si operationale mai bune“. Astfel, managerii nu numai ca trebuie sa preia initiativa implementarii aplicatiilor de BI, dar ei trebuie sa fie pionierii care incurajeaza si inspira pe ceilalti sa se adapteze noilor procese de business. Daca acestea raman in sarcina exclusiva a departamentelor IT, se va obtine o solutie excelenta pe care nimeni nu o va putea folosi.


Reprezentanti si clienti ai companiilor participante au dezbatut aspecte cheie ale aplicatiilor de Business Intelligence. De exemplu, Dl. Varujan Pambuccian, membru al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei a discutat rolul solutiilor de Business Intelligence in reducerea costurilor de procesare a documentelor din cadrul Guvernului Romaniei. Dl. Zoran Puskovic, reprezentantul Cognos a prezentat audientei un studiu de caz privind etapele implementarii unei solutii de BI in cadrul companiei ORKLA Foods. Reprezentantul IBM, Tommy Eunice a aratat cum implementarile solutiilor de Business Intelligence pot fi folosite pentru a face legatura intre baze de date si procese disparate, pentru a imbunatati activitati diverse, de la vanzarile catre clienti pana la detectarea fraudelor angajatilor. De asemenea, el a punctat importanta standardelor open-source, care permit scalabilitatea comunicatiilor intre diverse aplicatii.
Prezentarile au fost continuate de reprezentati ai SIVECO Romania, Oracle si SAP. In timp ce d-na Lora Crusti de la SIVECO a prezentat metode de imbunatatire a proceselor organizationale cu ajutorul Collaborative Business Intelligence, Oracle a examinat importanta aplicatiilor de Data Warehouse, iar SAP a aratat cum este posibila implementarea si utilizarea eficienta a unei solutii de BI. O concluzie generala a tuturor prezentarilor a fost rolul esential al solutiilor de Business Intelligence, care a fost caracterizat de IDC ca un instrument de extragere, sinteza si utilizare a informatiilor cheie privind procesele organizationale.


A fost unanim acceptat de catre participanti ca primul obstacol in implementarea eficienta a unei solutii de BI ramane „rezistenta personala si organizationala” la schimbare.


Aceasta concluzie a fost intarita de numeroasele afirmatii, potrivit carora, imbunatatirea anumitor procese inseamna adesea schimbarea lor. Totusi, anumiti vorbitori au evidentiat faptul ca dezvoltarea pietei, cresterea competitiei si schimbarile legislative ar putea duce la dezvoltarea unui mediu de afaceri mult mai competitiv in Romania. Acesta, in schimb va crea nevoia de organizatii flexibile care se pot adapta rapid conditiilor impuse de schimbarile pietei. „Nu-ti poti permite sa nu iei in considerare solutiile de Business Intelligence“ a spus reprezentantul IBM, in cadrul discutiilor libere. „Business Intelligence poate tine procesele organizationale intr-o permanenta alerta, dandu-le agilitatea si forta de a se adapta la nevoile interne si externe“.


Reprezentantul ANIS, Florin Talpes a prezentat initiativa asociatiei cu privire la legislatia leasing-ului de software si a accentuat importanta disponibilitatii mecanismelor financiare pentru achizitiile de software. Florin Talpes a mai declarat ca aplicarea unei astfel de legi nu numai ca ar duce la o scadere a ratei pirateriei, dar va conduce si la cresterea cheltuielilor cu software si servicii IT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite