Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Microsoft IT Forum 2004 – „Magic of Software“

16 Decembrie 2004



Cel mai important eveniment european al companiei Microsoft, IT Forum, s-a desfasurat anul acesta la Copehaga in Danemarca. Am fost unul dintre cei 27 de participanti din Romania uimiti de caldura localnicilor, de taria vantului sau de dimensiunile impresionante ale centrului de conferinte. Timp de patru zile mai mult de patru mii de participanti au luat pulsul industriei de software in peste 250 de dezbateri diferite.


Punctul de interes maxim al Microsoft IT Forum Copenhaga 2004 a fost, fara discutie, discursul lui Bill Gates cu titlul „Magic of software“. Alaturi de cateva sute bune de participanti am mers cu o ora inainte de incepere pentru a ocupa un loc cat mai aproape de omul care a marcat definitiv era digitala. Asa cum ma asteptam, discursul lui Bill Gates a fost unul relativ tehnic, dar in egala masura vizionar.


Bill GatesDincolo de prezentarea ultimelor aplicatii oferite de Microsoft, discursul a fost o proiectie despre cum hardware si software impreuna sustin si ofera calitate vietii. Poate nu intamplator inaintea lui Bill Gates, a urcat pe scena Dr. Moskvil, un cercetator suferind de o boala neurologica grava, aflat intr-o stare de paralizie avansata, dar care reusea cu ajutorul tehnologiei si unei aplicatii speciale Rolltalk (o aplicatie care utiliza o serie de senzori inserati in ochelari pentru comanda unei tastaturi virtuale si putea genera o voce electronica) sa comunice cu semenii si sa-si poata continua munca si viata. „A fost emotionant sa auzim din partea doctorului despre aplicatia Rolltalk si ce inseamna aceasta in viata lui acum. Intamplari ca aceasta imi confirma ca suntem intr-un sector de activitate fascinant, in care inovatia si oportunitatile marilor descoperiri sunt mai aproape ca niciodata.“


Hard-ul nu ne mai tine pe loc
In esenta discursul lui Bill Gates s-a axat pe dezoltarile masive cunoscute de industria hardware si de comunicatii. Performantele de top ale computerelor, cresterea constanta a vitezei procesoareleor conform predictiilor din Legea lui Moore, trecere la 64-biti, precum si adoptarea in masa a comunicatiilor broadband ridica noi provocari dezvoltatorilor de software, a mai afirmat Gates, iar concluzia a fost ca „hard-ul nu ne mai tine pe loc“.


Acelasi discurs a mai anuntat disponibilitatea aplicatiilor Microsoft Operations Manager (MOM) 2005 si Virtual Server 2005 precum si incheierea unui parteneriat cu Vintela, un ISV care va extinde functionalitatile MOM pentru sisteme UNIX, Linux si MAC.
Anul 2005 prin lansarea unei serii importante de produse: Windows Server 2003 64-bit Edition, Windows Server 2003 R2, Visual Studio 2005, SQL Server 2005, System Center 2005 etc, se anunta unul foarte important pentru Microsoft.


Siguranta prin parole?
O problema actuala abordata de Bill Gates in cadrul conferintei a fost lipsa de siguranta a parolelor. Parolele sunt un mod primar de identificare a utilizatorului, inadecvate mediul actual de lucru. Sistemele si informatile critice nu se mai pot baza pe parole, de aceea este nesesara trecerea la identificari biometrice si smartcarduri. Bill Gates afirma ca desi subiectul este unul discutat serios in ultimii ani, acum au aparut si clientii dispusi la acest pas. In acest context a fost prezentat si un smartcard bazat pe aplicatia .Net, dezvoltat de Axalto.


TwC = SD3 + c
Un alt vorbitor a fost Scott Charney, Microsoft’s Trustworthy Computing Initiative Manager, iar intertitlul de mai sus este formula initiativei Microsoft de transformare a computerului in “commodity”, o utilitate la indemana oricui la fel ca electricitatea sau apa curenta. O asemenea utilitate implica insa o siguranta si incredere totala situatie foarte departe fata de realitate. SD3 reprezinta definirea securitatii prin design, automatizare si desfasurare (by design, by default si by deployment) iar Scott Charney extinde aceasta definire si la fiabilitate, integritate sau caracter privat. Toate aceste elemente definitorii ale sigurantei sunt legate de comunicare (+c). Scott Charney a afirmat ca Internetul a devenit un mediul ideal pentru comiterea infractiunilor datorita unei relative imposibilitati de identificare si localizare si ca dupa 11 septembrie 2001, securitatea a devenit si pentru Internet o tema de luat in seama.


Discutiile libere cu staful Microsoft au fost cele mai apreciateMai mult decat speech-uri in plen, Microsoft IT Forum a insemnat sute de dezbateri in cadru restrans, dezbateri in care participantii si-au putut lamuri orice aspecte aparute in munca de zi cu zi. Prin formatul divers al acestor dezbateri s-a dat posibilitatea atingerii oricarui subiect. Poate unul dintre cele mai reusite a fost acela de „chalk and talk“ in care membri din staff-ul Microsoft raspundeau, pe o tema definita in prealabil, intrebarilor postate pe site sau adresate in timpul discutiilor.


Logistica
Impresionanta a fost si logistica evenimentului: wireless LAN, telefonie VoIP, conturi particularizate pentru acces la informatii si stabilirea unei agende, centru de printare, numeroase puncte de informare si feedback. Eu unul mi-am desfasurat munca la fel de bine ca in redactie.


Multi parteneri
Ca de obicei evenimentul a fost insotit si de o expozitie cu sectoare precum: Ask the Experts, Learning Center & Bookshop, Microsoft Operations Manager Partner Pavilion, Microsoft Office System Partner Zone, Storage Partner Pavilion, SMS Alliance Zone.
Printre standuri am remarcat: Dell, HP, Oracle, Symantec, Quest Software si chiar IBM.
Anul viitor, IT Forum 2005 se anunta intr-un loc mai calduros Barcelona, Spania.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite