Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Ambarcaţiune ecologică cu propulsie electrică, marca ICPE-CA

12 Iunie 2009



Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în colaborare cu ICPE SA, INCERTRANS, UPB, ANMB-Constanţa şi AFDJ- Galaţi, a conştientizat importanta transportului ecologic şi a finalizat un proiect care vizează o ambarcaţiune cu propulsie electrică, ce va putea fi implementată pe canalele Deltei Dunării, sau pe cursul inferior al Dunării (Lunca Dunării).


Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA s-a implicat în găsirea de utilizatori de energie prietenoşi mediului, cunoscând perspectiva epuizării resurselor de combustibili fosili, cât şi influenţa dramatică a acestora asupra climatului global
Ambarcaţiunea realizată, de tip catamaran, este prevăzută cu un sistem de propulsie electrică, având autonomia energetică asigurată din surse energetice regenerabile(solar şi hidraulic). În acest sens, s-a avut în vedere conversia energiei cinetice a cursurilor de ape în energie electrică, prin intermediul unui microhidrogenerator electric care se poziţionează submers, atâta timp cât ambarcaţiunea este ancorată.
De asemenea, s-a mai avut în vedere conversia energiei solare în energie electrică, prin intermediul unor panouri fotovoltaice.
Ambarcaţiunea este prevăzută cu o baterie de acumulatori electrici pentru stocarea energiei, putând să funcţioneze timp de circa 4 ore, cu o viteză maximă de 3m/s.
Suplimentar, pentru siguranţa transportului, în eventualitatea apariţiei unor situaţii neprevăzute, ambarcaţiunea va putea fi echipată şi cu sistemul clasic pe benzină.
Ambarcaţiunea a fost concepută pentru transportul turistic, dar poate fi folosită şi pe lacurile de agrement.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite