Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

BitDefender: topul amenintarilor informatice in luna mai

17 Iunie 2009



BitDefender a anuntat recent clasamentul celor mai raspandite amenintari informatice in Romania, aferent lunii mai. “Clasamentul lunii mai este clar dominat de amenintarile informatice de tip troian, care se bazeaza exclusiv pe retelele de socializare pentru a se infiltra in sistemele personale. Acest tip de amenintare este foarte raspandit si din cauza faptului ca se dezvolta cu un minim de efort si cheltuieli”, a declarat Sorin Dudea, Seful Laboratorului Antimalware, BitDefender.
Chiar daca topul este dominat de amenintarile informatice tip troian care profita de retelele de socializare, pe ultimul loc se afla un vierme denumit Win32.Worm.Delf.NFW, care se propaga singur prin intermediul popularelor canale de distributie in sistem P2P, precum DC++ sau oDC. Probabil avand origine romana, acest vierme cauta si sterge automat fisierele de muzica cu extensii precum “Adi de Vito” sau “Nicolae Guta”.
Pe pozitia a noua este virusul polimorfic, Win32.Sality.OG, care modifica fisierele executabile (.exe si .scr) prin alipirea unui acronim la sfarsitul extensiei, creand astfel o noua varianta. Pentru a se ascunde in sistem, acesta foloseste un rootkit, conceput pentru camuflarea printre procesele care ruleaza in sistem. Acelasi sistem de raspandire este folosit si de troianul Trojan.VB.BO, pe care il regasim pe locul 8.
Troianul Trojan.JS foloseste in schimb o tactica total diferita, incercand sa redirectioneze browserul catre alte pagini care contin vulnerabilitati pentru diferite versiuni ale unor programe precum Adobe Acrobat Reader sau Adobe Flash Player. Destul de larg raspandit si regasit in site-uri malitioase, doua dintre variantele sale, Trojan.JS.PYZ si Trojan.JS.PYV se regasesc si in clasamentul nostru, pe locurile sapte, respectiv cinci.
Pe pozitia patru, se afla Conficker/Kido sau Win32.Worm.Downadup.Gen, care se dovedeste inca o data a fi un virus virulent si omniprezent. chiar daca acesta este acum cu usurinta detectat de solutiile de securitate.
Pe pozitia trei este Trojan.Clicker.CM, un cod de adware extrem de popular in randurile site-urilor malitioase, castigandu-si popularitatea prin intermediul trucurilor pe care le face pentru a pacali filtrele de blocare ale pop-urilor.
Pe locul doi se afla Exploit.SWF.Gen, care se raspandeste prin vulnerabilitatile din Flash Player, in timp ce locul intai ii este rezervat lui Trojan.AutorunINF.Gen, un troian care se foloseste de fisierele Autorun si se raspandeste in sistem prin directoare si dispozitive de stocare externe.
Top 10 amenintari informatice ale lunii mai 2009 in Romania:
1 Trojan.AutorunINF.Gen 9.87
2 Exploit.SWF.Gen 6.07
3 Trojan.Clicker.CM 5.81
4 Win32.Worm.Downadup.Gen 4.35
5 Trojan.JS.PYV 3.89
6 Trojan.Autorun.AET 3.69
7 Trojan.JS.PYZ 3.21
8 Trojan.Vb.BO 3.14
9 Win32.Sality.OG 3.11
10 Win32.Worm.Delf.NFW 2.38
Altele 54.48



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite