Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Notebooks >> Stiri si comunicate

Intel a gasit cel mai vechi laptop functional din România

18 Iunie 2009



Intel România şi REALITATEA.NET au oferit premiul pentru cel mai vechi laptop funcţional din România, în cadrul finalei competiţiei „Oldest Notebook”. Premiul, un laptop Sony Vaio cu tehnologie Intel® Centrino® 2, soluţie antivirus şi mouse wireless, a fost oferit deţinătorului primului laptop creat vreodată, Epson HX-20. Acesta este primul PC mobil cu baterii încorporate, anunţat în anul 1981 şi lansat comercial la nivel mondial în 1982.
Deţinătoarea laptopului, Ioana Herbel din Baia Mare, a primit premiul din partea lui Tomasz Klekowski, Territory Manager Intel pentru Europa Centrală şi de Est.
Între modelul Epson HX-20, cu ecran LCD minuscul ce afişa doar patru rânduri de text simultan, dotat cu imprimantă cu hârtie de mărimea unui bon fiscal şi o mini-casetă ca dispozitiv de stocare, şi modelele de laptopuri noi există un salt tehnologic impresionant.



„Am achiziţionat laptopul online, în urmă cu câteva luni, din pasiune pentru tehnologie. Este greu să îi mai găsesc o întrebuinţare reală în anul 2009, dar pentru ca încă funcţionează, îl păstrez ca să îl arât ori de câte ori am ocazia persoanelor care mă vizitează”, a spus Ioana Herbel.
Concursul „Oldest Notebook” a fost lansat de Intel România şi REALITATEA.NET, pe 12 mai, pe portalul www.realitatea.net. În total, 465 de persoane şi-au înscris în concurs modelele de laptopuri „vechi” deţinute, printre care şi PC-uri portabile de 10 kg, fără baterii, sau staţii pentru comunicaţii aviatice de acum jumătate de secol. Majoritatea laptopurilor înscrise în competiţie datează din perioada 1983 – 1989. Recordul pentru cel mai „tânăr” model înscris este al unui laptop din anul 2004.
Modelul câştigător, Epson HX-20, mai este deţinut de alte două persoane din Bucureşti şi oraşul Tulcea, însă în stare nefuncţională.


Premiul special
Pe lângă marele premiu adjudecat de deţinătoarea modelului Epson, Intel şi REALITATEA.NET au decis să premieze şi cel mai spectaculos mini-computer portabil înscris în competiţie, Radio Shack TRS-80 PC2, lansat comercial în anul 1982. Stocarea datelor se face pe memorie nevolatilă sau pe casete speciale. Mini-computerului i se poate ataşa o imprimantă de dimensiuni reduse ce tipăreşte în 4 culori şi 9 tipuri de fonturi. TRS-80 PC2 este deţinut de Raluca Liana Mitroi din Bucureşti. Premiul oferit de Intel şi REALITATEA.NET este un procesor Intel® Core™ 2 Quad Q6600.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite