Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Scrisoare deschisa a APDETIC catre MEC

30 Iunie 2009



Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (APDETIC) a trimis o scrisoare deschisă Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, exprimându-şi dezacordul pentru suspendarea Programului de stimulare a achiziţiilor de calculatoare pentru elevi pentru anul 2009.
Potrivit reprezentanţilor APDETIC, decizia va afecta in mod negativ Proiectul Euro 200, iniţiat în anul 2004, din dorinţa asigurării egalităţii de şanse a tinerilor din România.
„Considerăm că această decizie va avea un impact negativ atât în plan economic şi social, în primul rând asupra beneficiarilor programului – tineri cu venituri modeste, cât şi asupra pieţei de IT per ansamblu şi, nu în ultimul rând, asupra nivelului de taxe şi impozite colectate la bugetul de stat”, declară Valentin Negoiţă, preşedintele APDETIC.
Proiectul Euro 200 a vizat facilitarea accesului tinerilor cu venituri modeste la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, fiind văzut ca o investiţie în pregătirea forţei de muncă viitoare.
Ca o consecinţă a iniţierii acestui proiect, în perioada 2004-2008 un număr de 154.474 de tineri români au beneficiat de cuponul de 200 euro pentru achiziţionarea de calculatoare personale. Programul este inspirat din practica europeană, programe similare derulându-se şi în alte ţări din U.E. (Italia, Portugalia, Ungaria etc), cu efecte notabile asupra reducerii decalajului digital al acestor ţări.
Importanţa programului este definitorie pentru îmbunătăţirea indicatorului de dezvoltare umana în mediul rural, unde gradul de penetrare al tehnologiei informaţiei este deficitar. Ţara noastră încă se poziţionează în urma celorlalte ţări europene la indicatorul “număr de calculatoare la mia de locuitori”.
În contextul actualei crize economice, în care numărul de calculatoare desktop vândute in 2009 a scăzut la 30% (47 de mii de unităţi în trimestrul 1/2009, faţă de 154 unităţi în trimestrul 1/2008), Programul Euro 200 ar putea contribui la revenirea temporară a pieţei per ansamblu, mai ales în lunile de vară.
APDETIC a subliniat poziţia delicată în care sunt puşi importatorii şi distribuitorii din România, în urma acestei decizii. Suspendarea programului Euro 200 îi va afecta, iar faptul ca ei vor ramâne cu stocuri de marfă va genera pierderi greu de suportat în acest an marcat de criza. În condiţiile în care programul va fi suspendat, resursele financiare suplimentare la care au apelat distribuitorii, pentru a putea susţine termenele de plată implicate de program, se vor transforma în pierderi.
În finalul documentului, APDETIC solicită reevaluarea poziţiei Ministerului în privinţa programului Euro 200, care poate fi considerat o măsură anticriză pentru piaţa de IT, prin vânzările pe care le va genera, precum şi un program de susţinere a viitoarei generaţii.
Membrii APDETIC totalizează 80% din piata de IT din Romania, printre aceştia numărându-se Asesoft Distribution, Canon CEE G.M.B.H, CG&GC Intelligent Technology, Complet Electro Serv (Altex), Flamingo Computers, Fujitsu Siemens Computers, Hewlett-Packard România, IBM România, Intel România, K Tech Electronics, Omnilogic, Panasonic România, Proca România, R.H.S. Company, SCOP Computers, Tornado Sistems sau Xerox România.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite