Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Analizele la rece şi reducerile de costuri

30 Iunie 2009



Am stat recent de vorbă cu un consultant de la o companie de telefonie, numele contează mai puţin, despre posibilitatea reducerii costurilor aferente comunicaţiilor. Ideea este că, la o analiză atentă a convorbirilor făcute de firmă pe liniile fixe şi a structurii traficului, am descoperit că putem obţine o reducere de costuri de circa 10% doar prin schimbarea planului de tarifare, adică dintr-o simplă semnatură pe o bucată de hârtie. Pentru o companie mică, suma economisită nu e semnificativă ca valoare intrinsecă, dar aplicarea modelului la organizaţii mari şi foarte mari poate aduce surprize.


La câteva zile după, a fost făcută publică o analiză asemănătoare, însă de data aceasta clientul era una dintre băncile mari din România. Conceptul este acelaşi deşi cazurile, prin complexitate, nu suportă comparaţie. Alături de un partener, banca şi-a analizat traficul de voce, a investit într-o soluţie de telefonie IP şi a obţinut o reducere de 40% a cheltuielilor. Nu ştiu ce valoare are factura de telefonie în cazul unei bănci cu circa 190 de sucursale şi probabil 1.300-1.500 de angajaţi, dar cu siguranţă reducerea e mai mult decât un plin de benzină.


Reducerea cheltuielilor este una dintre cele mai bune măsuri anticriză, însă trebuie ştiut la ce se poate renunţa şi care vor fi efectele. Analiza cheltuielilor şi eliminarea/reducerea unora dintre acestea necesită abilităţi ,,chirurgicale“ din partea echipei de management. Fără instrumentele necesare, managerul nu va şti ce să „taie“ sau va risca o afectare a activităţii, chiar şi prin simpla demotivare a angajaţilor. Mai facile în cazul comunicaţiilor, analizele pentru reducerea costurilor devin dificile sau chiar imposibile în cazul unor altor activităţi. Pentru aceasta există însă aplicaţii din categoria ERP+BI, care pot face o analiză rapidă şi în detaliu a centrelor de cost şi profit şi pot susţine luarea unor decizii. Am întâlnit în ultima vreme companii care astfel au putut reduce considerabil costurile aferente parcului auto, cash-ul blocat în stocuri, cheltuielile de personal, iar exemplele pot continua.




Tags: Editorial

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite