Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Marca temporala a ajuns la Monitorul Oficial

16 Decembrie 2004



Promovarea, pe orice piata, a serviciilor electronice nu poate fi facuta fara existenta unor elemente cheie, precum semnatura electronica, notarul electronic si marca temporala. Daca semnatura electronica avem, iar discutiile din parlament pe tema notarului electronic s-au finalizat, iata ca si marca temporala devine realitate.


In esenta marca temporala este unul dintre serviciile bazate pe semnatura electronica, mai exact, un set de tehnici prin care se permite oricarei persoane sa identifice exact momentul emiterii si semnarii unui document electronic. Utilizarea marcii temporale are o valoare indiscutabila pentru verificarea unei semnaturi electronice aplicate unui document, validitatea certificatului de semnatura electronica, in sisteme de licitatii desfasurate pe Internet sau pentru a avea o data certa pentru operele protejate de dreptul de autor. Ea certifica faptul ca anumite date in forma electronica au fost prezentate la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporala si este formata din cel putin urmatoarele elemente: amprenta atasata documentului supus marcarii, data si momentul de timp aferente documentului supus marcarii, exprimate in timp universal, informatii care identifica in mod unic furnizorul de servicii de marcare temporala, precum si numarul de ordine din registrul furnizorului de servicii de marcare temporala.
Marca temporala trebuie generata de un sistem informatic sigur, capabil sa asigure ca este imposibil sa fie emisa o marca temporala corecta pentru un alt timp decat momentul cand a fost primit documentul sau sa se schimbe ordinea in care marcile de timp sunt emise.
In Romania regimul marcii temporale este stabilit de Legea nr. 451/2004 care stabileste regimul juridic al marcii temporale si conditiile de furnizare a serviciilor de marcare temporala. Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1021 din luna noiembrie a acestui an.
Legea prevede reguli pentru companiile interesate sa furnizeze un astfel de serviciu.
Cu 30 de zile inainte de inceperea activitatilor legate de emiterea marcilor temporale, persoanele care intentioneaza sa furnizeze servicii de marcare temporala au obligatia de a notifica autoritatii data inceperii acestor activitati. De asemenea, acestia au obligatia de a crea si de a mentine un registru electronic operativ de evidenta cuprinzand momentul de timp la care au fost emise marcile temporale si de a comunica autoritatii o serie de informatii si documente precum: certificatul calificat pe baza caruia se va putea verifica semnatura asupra marcii temporale; politica referitoare la protectia datelor cu caracter personal care sa fie conforma cu legislatia romana in vigoare; orice alte informatii referitoare la activitatea de furnizare de servicii de marcare temporala cerute de autoritate. Totodata, furnizorii de servicii de marcare temporala sunt obligati sa mentina inregistrari ale marcilor temporale emise pe o perioada de 10 ani, sa pastreze documentatia aferenta algoritmilor si procedurilor de generare a marcilor temporale emise, sa asigure posibilitatea obtinerii si verificarii on-line a marcilor temporale, precum si sa asigure accesarea permanenta a bazei de timp. In cazul incetarii activitatii, furnizorul de servicii de marcare temporala are obligatia sa transfere unui alt furnizor de servicii de marcare temporala sau, dupa caz, autoritatii, registrul electronic operativ de evidenta, registrul marcilor temporale, precum si documentatia aferenta algoritmilor si procedurilor de generare a marcilor temporale emise.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite