Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Theodor Negoiţă aşteaptă turişti la “Ambasada” României din Antarctica

01 Iulie 2009



Cu gândul la staţia polară lăsată în Antarctica, Theodor Negoiţă străbate mapamondul participând la întrunirile Tratatului Antarctic şi la alte evenimente, cu scopul creşterii activităţii polare româneşti. De la discursuri oficiale la întâlniri amicale cu personalităţi din alte ţări, toate au ca scop menţinerea relaţiilor bune ale României cu factorii de decizie din domeniul explorărilor antarctice şi obţinerea de fonduri pentru folosirea Staţiei Law-Racoviţă la adevăratul său potenţial.

Puţine ţări au activităţi la Poli, iar autorităţile române s-ar putea alătura directorului Institutului Român de Cercetări Polare, dr. ing. Theodor Negoiţă (foto dreapta), pentru a spori prezenţa românească la Polul Sud. Primii paşi sunt deja realizaţi. Staţia Law-Racoviţă, oferită României datorită relaţiilor bune ale lui Theodor Negoiţă cu oficialii australieni, apare de câţiva ani în documentele Tratatului Antarctic sub pavilion românesc.

O implicare activă a autorităţilor ar conduce la creşterea activităţi polare şi la un plus de imagine a României pe plan mondial.

Există planuri de mărire a staţiei din finanţări UE pentru câteva programe de cercetare. Alternativa ar fi turismul la Polul Sud, practicat deja cu succes de alte ţări cu staţii polare.

Până la finele lui 2010 este planificată adăugarea unui nou corp la staţia din Antarctica, folosită îndeosebi în timpul verii polare (3 luni pe an, decembrie – februarie) când condiţiile climatice sunt blânde. Acum nu este utilizată din lipsa banilor deşi alte ţări au fonduri speciale pentru activităţile polare, inclusiv pentru transport.

„Steaua României”, cu aprecierea Academiei

În cadrul evenimentului „România şi Antarctica – cunoaştere fără limite” desfăşurat la sfârşit de mai, Theodor Negoiţă a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor (din partea preşedintelui Băsescu) prin intermediul acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (foto dreapta). Acesta apreciază activitatea lui Theodor Negoiţă şi consideră prezenţa staţiei româneşti în Antarctica drept foarte importantă pentru comunitatea ştiinţifică de la noi şi nu numai. “Sunt onorat de această distincţie, ca recunoaştere morală, momentul fiind unul unic pentru mine”, a spus exploratorul român, care a oferit şi autografe pe ultimul volum scris: „Ambasada României în Antarctica. Staţia Law-Racoviţă”.

4,5 milioane de Euro pentru cercetarea polară

Studiul vieţii în condiţii extreme va fi uşurat după construirea unui spargător de gheaţă european în cadrul unui proiect la care participă şi România. Proiectul, început la 1 martie 2008, trebuie finalizat la 28 februarie 2012. Cu un buget iniţial de 4,5 milioane de euro, acesta este susţinut de 15 parteneri (agenţii, institute şi companii interesate) din 10 state europene. Cercetătorii români au propus soluţii noi şi eficiente energetic care ar face noul spărgător mai performant.

Companii străine au obţinut miliarde de dolari în urma unor studii efectuate la poli. Odată câştigat, unul dintre aceste proiecte europene ar permite României începerea imediată a activităţii în staţia Law-Racoviţă.


Bani pentru cercetare de la turiştii gheţurilor

„Cu 15.000 de euro un turist stă două luni de zile (all inclusive) în Antarctica. Costurile pentru un cercetător sunt mult mai mici, nefiind necesare condiţiile de siguranţă, masă şi cazare oferite turistului. Dacă cineva vrea să ajungă în Antarctica, eu îl aştept”, ne-a declarat Theodor Negoiţă (foto dreapta). La Polul Sud vin turişti de mult timp, iar numărul lor va fi de 15 mii pe an. O parte a acestora ar putea locui în staţia românească aducând astfel fonduri pentru cercetare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Marian Rotaru
Un om exceptional care aduce mari servicii tarii si stiintei . Domnul Theodor Negoita , continua traditia eplorarii artice romanesti , traditie inceputa cu Emil Racovita , continuata de Constantin Dumbrava si apoi de Gheorghe Neamu . La fel ca si inaintasii sai , Domnul Theogor Negoita , impleteste in chip fericit activitatea de explorator cu cea de scriitor . Un roman de care trebuie sa fim mandri !
16 Ianuarie 2010, 11:49:18